Porošenko se bojí a má čeho. Pozorovatel z Ukrajiny uvedl málo známé informace, které nevěstí nic dobrého

29.04.2015 9:31

Ztracené miliardy, které měly jít do sociálního systému Ukrajiny. Instruktoři, kteří mají zabránit případnému státnímu převratu. Podle Romana Blaška, který se zúčastnil na východní Ukrajině pozorovací mise při tamějších volbách, je situace velmi nepřehledná a napjatá. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz podává další informace, které jsou pro nás poměrně překvapující…

Porošenko se bojí a má čeho. Pozorovatel z Ukrajiny uvedl málo známé informace, které nevěstí nic dobrého
Foto: Lucie Sýkorová
Popisek: Roman Blaško

 

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Jiřího Menzela, Michaela Kocába (z 25.4.)(z 25.2.) (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Daniela Korteho, Rudolfa Baránka, Libora Roučka, Michaela Romancova (z 20.4.) + (ze 7.1.) (+ z 20.8.),  Zdeny Mašínové (z 15.4.) + (z 27.3.) , senátora Zdeňka Papouška, Jiřího Zlatušky (z 18.4.) + (z 8.4.)(+ z 21.2.) , Miroslavy Němcové (z 15.4.) + (z 26.3.), Jaroslava Hutky (z 18.4.) + (ze 31.3.) Alexeje Kelina, Antona Litvina, Martina C. Putny, Alexandra Vondry, Pavla Teličky, Jany Černochové (z 11.4.), Jana Bartoška (z 12.4.) , Vladimíra Hučína, Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, Pavla Svobody, gen. Jiřího Šedivého, Karla Schwarzenberga (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1)Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka Laudáta, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.),  Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty,Tomáše PeszyńskéhoMartina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Jak vidíte aktuální situaci na Ukrajině? Jsou podle vás nějaké novinky ve vztahu mezi oligarchy? Kolomojskij jako by zmizel ze světa...?

Domnívám se stále, že Kolomojskij neřekl své poslední slovo. Má nejsilnější banku na Ukrajině, má rozhodující vliv na soukromé bataliony, kontroluje řadu poslanců ve Vrchovné radě a na další má nepřímý vliv, je znalec tamních poměrů a je nejvlivnější člověk židovské komunity na Ukrajině, má podporu významné části Ukrajinců díky tomu, že vytlačil povstalce z území Dněpropetrovska, Charkova, částí Luhanska a Doněcka. Nikdo však nemluví o tom, že právě Ihor Kolomojskij je jednou z příčin tohoto občansko-válečného konfliktu, aniž bych tvrdil, že jej záměrně chtěl rozpoutat. Má velmi dobré organizační schopnosti, okamžité reakce. A když bude chtít, nic ho nezastaví. Hájí především své zájmy a zájmy izraelských mocensky vlivných skupin, a to je to hlavní. Otázkou zůstává, jaké scénáře má připravené nebo jaké vymyslí, ale především pro jaké se rozhodne a jaká bude realizace.

Co říkáte na účast amerických, britských a polských vojenských instruktorů při výcviku ukrajinské armády?

Intenzivní zahraniční účast prozápadních sil v podstatě probíhá na všech úrovních před začátkem občanských nepokojů a opět zájmy jsou různé, i když mají jednoho společného jmenovatele, každý chce mít co největší rozhodující vliv na tomto území. Jedni mají zájmy více ekonomické, jiní více politické, a to vše se různě prolíná… Instruktoři, které máte pravděpodobně na mysli, tak ti v současnosti cvičí privátní bataliony – nazývané „trestní prapory“ – Petra Porošenka, který se chce bránit případnému převratu. Tomu nasvědčuje právě to, že je tato část instruktorů necvičí ani tak vojenské techniky, jako techniky potlačování občanských nepokojů. Ostatní instruktory, a těch je výrazná většina, kteří cvičí vojenské a logistické techniky, ty veřejné zdroje neprezentují, ale to je spíš záležitost pro vojenské komentátory či odborníky. Prezident Poršenko, neboli „Baťka Poroš“, jak ho nazývají Ukrajinci, je si vědom toho, že Ihor Kolomojskij má obrovský vliv a bere vážně jeho výroky o novém Majdanu, tedy převratu. Slovo Majdan se může stát magickým slovem pro Ukrajinskou společnost. Mimochodem osobně se domnívám, že na Majdanu bylo zabito mnohem, mnohem více lidí, než se oficiálně uvádí. Jenom v Kirovském rajonu, kde je 83 tisíc obyvatel, v městě Dněpropetrovsk bylo na pietní tabuli cti, jestli si dobře vzpomínám, 48 zabitých na Majdanu. Tak to můžeme jen statisticky odhadovat vzhledem k velikosti Ukrajiny. Otázkou je, proč se neuvádějí skutečná čísla, když se mluví o díle Ruska. Chci tím ale hlavně říct, že stačí málo a slovo Majdan bude jako sud prachu, na tom se dá stavět právě nový případný pokus o převrat. Ovládnout veřejné mínění I. Kolomojskij umí dobře, má bohaté zkušenosti a je vlastníkem několika celostátních televizních kanálů. Je to však jen jedna z prognóz. No a pak je tu cesta přes ekonomické nástroje. Kolomojského Privat Banka je jednou (a možná jedinou) z nejsilnějších bank na Ukrajině. Kdyby po převedení/uklizení svých aktiv tuto banku položil, ptám se, co by nastalo? A jednou už to Kolomojskij udělal se svojí leteckou společností, nechal ji úmyslně zkrachovat. Tehdy to sanovala Ukrajinská vláda 400 miliony hřiven.

Už se veřejně hovoří o soukromých batalionech a jejich expanzi na východě země. Začnou také "padat hlavy" jejich vůdců a změní se k nim z hlediska resortů obrany i vnitra přístup?

Ne, myslím že v tomto směru žádné hlavy padat nebudou, a pokud budou padat nějaké hlavy, budou to spíš bývalí faktičtí, nebo jen nepohodlní Janukovyčovi úředníci, pokud vůbec jsou s ním spjati. Ukrajina se totiž už připravuje na podzimní regionální volby a tam jde o přímý vliv, ovšem tady budou padat hlavy doslova, jako v případě Kalašnikova, Buziny a mnoha dalších. Tyto vraždy západní media nezpracovávají jako vraždu Němcova, proč?

Četl jsem v českých novinách, že boje v Mariupolu jsou nejsilnější za poslední dobu po minských dohodách II. To nasvědčuje tomu, že ukrajinské vojenské soukromé bataliony buď nejsou v souladu s linií UK armády, nebo se odmítají podřídit jejímu velení, jelikož se podřizují tomu, kdo je platí. I když méně než polovina jde ze sbírek ukrajinských občanů. Tyto zdroje od nového roku ovšem výrazným způsobem poklesly.

Jak se současná Ukrajina staví k oslavám osvobození v Moskvě?

Většinově výhradně antirusky. Ne, osvobození, ale „70. výročí vítězství“ nad fašismem. Co se týká jízdy Nočních vlků, to snad okomentuji jen tím, že považuji zpolitizování pietního aktu za nehorázný hyenismus, znevažovat jakýkoli život padlý za naše osvobození od fašismu je neúcta k životu samotnému. Je to sprosté politikaření, vydávané za seriózní politické stanovisko. Jinak bych řekl, že Ukrajina má svých starostí dost a tyto oslavy víceméně ignoruje. Ve Vrchovné radě se řeší korupční aféry, kam se například podělo devět miliard hřiven ze státní kasy. Tím, že se v řadě oblastí některých regionů nevyplácejí sociální dávky, tak se teď „hledá“, kam se poděly. A peníze se, jak známo, nevypařují, ale přesouvají. Otázka zní – kam? Poslanci Vrchovné rady se právem ptají, kde tyto prostředky jsou. Hřivna padá. A mně je do určité míry sympatická strana Svobody a Opozičního bloku, které jsou v prvních řadách interpelací na vládu.

...a jak obyčejní lidé vnímají českého prezidenta Zemana a jeho názory na Ukrajinu, vnímají-li ho vůbec...?

Většinově a výhradně prorusky. Vnímají, ale jen podle toho, jak je prezentován v hlavním proudu prozápadních medií, které vlastní oligarchové. Co si mohou myslet o našem prezidentovi Miloši Zemanovi Ukrajinci, kteří doslova bojují na život a na smrt a ve zprávách slyší, že náš prezident ne úplně souhlasí se sankcemi proti Rusku. No a ve zprávách máte jen jak Rusko, nikoliv ukrajinští povstalci, zabíjí jejich hrdinné vojáky, mnohdy dobrovolníky. Žádné jiné souvislosti v ukrajinských médiích neuslyšíte. To musíte hledat na internetu, a to si ještě musíte dát pozor na Státní bezpečnostní úřad. Je to podobné jako u nás, jen to má o hodně větší rozměr a o hodně menší úroveň. Když k tomu přičteme nízkou úroveň znalostí politických a ostatních souvislostí, máme zde pohled na zrádce Ukrajiny. Musím ještě dodat, že strach mít jiné stanovisko než oficiální je často veliký a někdy ohrožuje i život, byť jsou to situace kterých není „mnoho“ na takto velikou zemi.

Jsou podle vás východní oblasti Ukrajiny pro Kyjev nadobro "ztraceny"?

To je jedna z nejsložitějších otázek. Jednak Ukrajinci by si měli o těchto tak důležitých otázkách rozhodnout sami referendem na základě dohod s vládou a Vrchovnou radou. A to rozhodnutí by mělo být respektováno všemi stranami. Jestliže představitelé kyjevské vlády v čele s prezidentem nebudou vyjednávat přímo s povstalci a budou jednat přes Rusko, ke klíčové dohodě nemůže dojít. Dále, pokud se nebude dodržovat minská dohoda II., a ta se, jak víme, nedodržuje, opět není možné cokoli klíčového dohodnout. Kyjev těžké zbraně od válečné linie stáhl jen někde, někde je zakonzervoval a jinde jimi střílí pořád a západní media to nijak neokomentují, jen velmi tiše konstatují fakt, že to tak prostě je, a přikryje se to kauzou Noční vlci. A to si myslím, že je nesprávné. Taky se domnívám, že amnestie na zločiny spáchané v této občanské válce není správná a bude brzdit politická řešení. Rovněž bez objasnění zásadních příčin tohoto konfliktu, budou všechna řešení pouze dočasná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…