Porošenko usiluje o dialog s Moskvou, stále věří v dohodu

10.06.2014 13:45

Bez dohody a bez porozumění s Ruskem nemůže Ukrajina zajistit svou bezpečnost. V rozhovoru pro americký časopis Time to řekl nový ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Někteří Ukrajinci by za souseda chtěli mít Švédsko nebo Kanadu, my ale máme Rusko," konstatoval prezident. „Bez dialogu s ním nemůžeme bezpečnost zajistit," dodal v rozhovoru, který dnes Time uveřejnil na svých webových stránkách.

Porošenko usiluje o dialog s Moskvou, stále věří v dohodu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Porošenko se v rozhovoru zmínil o svém nedělním „maratonském" rozhovoru s ruským velvyslancem v Kyjevě Michailem Zurabovem. Beseda prý potvrdila hluboké rozpory v názorech, přesto je ale Porošenko ohledně vztahů s Moskvou „opatrným optimistou". Neztrácí naději, že obnovit normální vztahy s Ruskem je možné.

Pro vybudování Ukrajiny jako silného, jednotného a hospodářsky rozvinutého státu ale Kyjev potřebuje hlavně všestrannou podporu Západu, řekl Porošenko. „Taková pomoc může mít nejrůznější formy, od výměny výzvědných informací po dodávky vojenské technologie, od uzavření našeho vzdušného prostoru do zavedení námořní blokády v případě vnějšího napadení," řekl prezident.

Ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi se Porošenko nehodlá za každou cenu zalíbit. „Upřímně řečeno, nezajímá mě, co si občan Putin o mém státu myslí," řekl americkému časopisu. Pokud nabyla Moskva přesvědčení, že ukrajinský stát je v dnešních hranicích neudržitelný, pak nejlepší reakcí je podle Porošenka vybudování mocné ukrajinské armády a silné ekonomiky.

Potrestat Rusko za invazi na Ukrajinu v této chvíli Porošenko nechce, píše Time. Jeho cíle jsou skromné. Kromě zastavení krveprolití chce po Rusku, aby nabídlo nový „model jednání a záruk", které obnoví stabilitu. „Zatím se k ničemu z toho ani nepřiblížil," poznamenal americký časopis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…