Porošenkovi se nelíbí návrh na výměnu Krymu za ropu a plyn

11.10.2017 12:42

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes ve Štrasburku důrazně odsoudil návrhy českého prezidenta Miloše Zemana na uznání krymské anexe výměnou za ruskou ropu a plyn a varoval před ústupky vůči Moskvě. Aniž Zemana jmenoval, v projevu na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE) řekl, že „rozhodně odmítá“ tvrzení o anexi Krymu jako „hotové věci“ a představy o tom, že lze krizi vyřešit výměnou území za peníze nebo suroviny.

Porošenkovi se nelíbí návrh na výměnu Krymu za ropu a plyn
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Porošenko v projevu také varoval před „appeasementem“ vůči Rusku. Řekl, že v nynější situaci nelze udržovat styky s Ruskem „jako by se nic nestalo“. Poděkoval poslancům PSRE za podporu územní svrchovanosti Ukrajiny a obsáhle hovořil o snahách Kyjeva prosazovat demokratické reformy a vymýtit korupci.

Český prezident v úterý na stejném místě ve Štrasburku označil protiruské sankce za nefunkční a ruskou anexi ukrajinského Krymu za „fait accompli“, tedy za hotovou záležitost. Zároveň se zmínil o možnosti ruské kompenzace ve prospěch Ukrajiny ve formě finanční náhrady nebo dodávek ropy a plynu.

„Rozhodně odmítám tvrzení těch, kdo hovoří o Krymu jako hotové věci. Tato tribuna nebyla vytvořena k výzvám o appeasementu ani k výzvám obchodovat s územím za peníze, ropu nebo plyn. To se nikdy nestane,“ řekl Porošenko. Dodal, že dosáhnout míru a stability v Evropě je možné jen úctou ke svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny.

Zemanův projev tvrdě odsoudilo ukrajinské ministerstvo zahraničí jako absolutně nepřijatelný. Český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Zeman neměl k projevu o protiruských sankcích a anexi Krymu mandát české vlády a že jeho vyjádření jsou v příkrém rozporu se zahraniční politikou České republiky.

Porošenko dnes ve Štrasburku obvinil Rusko, že nedodržuje své závazky a hrubě porušuje lidská práva. Ruští vojáci jsou stále na ukrajinském území, a to na Krymu i v Donbasu. Upozornil na případy ukrajinských vlastenců vězněných v Rusku, který je podle něj víc než stovka.

Systematické represe na Krymu, prosazované „v nejlepších sovětských tradicích“, postihují místní Tatary, kteří jsou posíláni do věznic a pracovních táborů, řekl ukrajinský prezident. Mezinárodní koalice, podporující Ukrajinu, je ale stále širší a silnější. „Ukrajinci si budou vždy pamatovat pomoc, které se jim od mezinárodního společenství dostalo v těžkých chvílích,“ řekl prezident.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…