Porušujete autorský zákon. Podnikatelé se proti tomu musejí spojit a bojovat. Legislativní paskvil. Mezi správci autorských práv a senátory to vře

31.05.2017 20:19

Senátoři Ivo Valenta a Jan Horník ve spolupráci s Janem Sedláčkem, místopředsedou Sdružení místních samospráv ČR uspořádali poslední květnový den ve Frýdlantském salónu Senátu Parlamentu České republiky tiskovou konferenci. Jejím tématem bylo údajné porušování novely autorského zákona, kterých se má dopouštět Ochranný svaz autorský (OSA) kolektivně zastupující zájmy hudebních autorů. OSA podle nich totiž „skandálně“ zvýšila některé poplatky, a to až o 50 procent. OSA se nařčení brání na internetu a považuje jej za začátek předvolební kampaně.

Porušujete autorský zákon. Podnikatelé se proti tomu musejí spojit a bojovat. Legislativní paskvil. Mezi správci autorských práv a senátory to vře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Maximální možné navýšení pro letošní rok na poplatky pro OSA je přitom ode dne 20. 4. 2017 stanoveno na 4,2 procenta, přičemž vyšší nárůst by podle senátorů musel schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, což se zatím nestalo. Řada obcí razantně navýšené poplatky na účet OSA platila již od počátku roku. Tehdy ale zákon žádné stropy pro navyšování autorských odměn neobsahoval. Situace se změnila spolu s novelou autorského zákona a obce zažádaly o vrácení přeplatku. To ale OSA odmítla.    

Problém zvýšení cen podle jeho kritiků (Horníka, Sedláčka a Valenty) dopadá na celou řadu subjektů. Ty musejí organizaci OSA platit poplatky například za televizor, rádio či reprodukovanou hudbu v lokálu, kde podnikají (například restauraci či hotelu). Platit OSA musejí ale i obce v rámci pořádaných akcí, a to v závislosti na počtu předpokládaných účastníků. „Týká se to živnostníků, soukromníků a dalších podnikatelů. Jsou to i hoteliéři a tak dále, kteří mají taktéž tento problém a ty částky mohou být velmi velké,“ sdělil během tiskové konference novinářům Ivo Valenta s tím, že navýšení o 50 procent nelze respektovat. „Chceme učinit apel na malé podnikatele, živnostníky, aby napsali dopisy na OSA a žádali navrácení peněz u takto navýšených poplatků nebo rozdílu. A pokud ještě nezaplatili nebo nemají tu smlouvu, aby trvali na tom, že ta smlouva musí být navýšena pouze a jenom o 4,2 procenta,“ doplnil.

OSA se proti nařčením, které na tiskové konferenci v senátu zazněly, ostře ohradila na svých internetových stránkách. „OSA se důrazně ohrazuje proti nařčení z porušování zákona senátory Ivo Valentou a Janem Horníkem a místopředsedou Sdružení místních samospráv ČR Janem Sedláčkem,“ stojí na webu kolektivních správců. Zákon, na který senátoři během tiskové konference poukazovali, je podle organizace „legislativní paskvil, na který v rámci projednávání novely autorského zákona opakovaně upozorňovali právní odborníci“. „Vnímáme to tak, že dochází k oficiálnímu zahájení předvolební kampaně hnutí STAN, z jehož pera návrh přechodného ustanovení pochází,“ cituje OSA na internetu předsedu svého představenstva Romana Strejčka. K navýšení sazeb došlo podle svazu již v březnu loňského roku. „Nemělo tudíž žádnou souvislost s novelou autorského zákona,“ tvrdí svaz.    

Senátor a předseda senátního klubu STAN Jan Horník však během tiskové konference upozornil ještě na jednu věc. Podle Horníka to, co ještě nebylo řečeno, je, že se kolektivní správci na chystaný zákon (zastropování navyšování poplatků) připravovali pro případ, že by „pro ně nedopadl úplně dobře“. „Mnohé podnikatele dotlačili k tomu, aby podepsali tříleté smlouvy,“ sdělil Horník. „Dovedete se asi vžít do situace, kdy máte plnou hospodu a přijde k vám někdo za kolektivního správce a chce s vámi podepsat smlouvu. Do toho vám ještě řekne, že tak to budete mít levnější,“ doplnil. Přitom je podle Horníka nyní mnoho podnikatelů, kteří podepsali a vypočítané ceny na smlouvách se často naprosto vymykají tomu, jak je spočítal zákon. „Bohužel každý řekne, že jste podepsali smlouvu, a já mám dojem, že je to naprosto nekorektní jednání a že by to takto nemělo být. My jsme nyní měli schůzku s podnikateli a na té jsme se domluvili, že tak, jak existuje kolektivní správce na poplatky, by mohl existovat i kolektivní plátce poplatků za celé město. S tímto novátorským přístupem chceme zkusit prolomit struktury, které byly během let vytvořeny a v podstatě nesystémově vybíraly poplatky podle toho, jak kde se jim podařilo koho dotlačit ke stěně. To by mělo skončit a podnikatelé se proti tomuto musejí spojit a musejí proti tomuto bojovat,“ uvedl Horník. Podle Horníka vytvořili kolektivní správci ve vztahu k poplatkům nerovný přístup. „A to by se právě mělo srovnat, proto jsem mluvil o kolektivním správci poplatků,“ dodal. Poplatky se podle Horníka platit mají, ale mají se platit spravedlivě. „Když máte akci, kde očekáváte tisíc návštěvníků, a ono jich přijde 50, protože pršelo, a stejně máte zaplatit poplatek za těch tisíc, tak je to poměrně nerovné,“ doplnil.  

To, jak se OSA zvýšením poplatků obohatí, je podle Valenty odhadem nějakých 400 milionů korun. „A to rozhodně není málo, protože když se to rozpočítá na obce a podnikatele, tak je to výrazná částka, která by se měla obcím vrátit zpět a také zpět do té podnikatelské oblasti,“ uvedl. „Jsou to peníze, které budou chybět těm obcím, spolkům a všem. Nejde přitom jenom o ty malé podnikatele, ale mohou to být i lázeňské domy a ten rozdíl je obrovský,“ uvedl. Podle Valenty je možné, že spor vyústí i v nějaké soudní spory jak z jedné, tak i druhé strany. „Chceme apelovat na úřad pro hospodářskou soutěž a ministerstvo kultury. Ten dal kolektivním správcům licenci k vybírání poplatků na území České republiky, a pokud OSA zákon nerespektuje, měl by jí toto pověření odebrat,“ sdělil Valenta v rozhovoru pro TV Praha.  

„Odpor proti OSA je obrovský,“ sdělil senátor Valenta v krátkém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Tím, že organizace navýšila některé poplatky o 50 procent, si podle něj paradoxně velmi ublížila. „Já si myslím, že takhle se to nedělá a že navyšování poplatků je vždy věcí dialogu. Ivo Valenta má na své agendě boj proti OSA dlouhodobě. Snaha o to, kolektivního správce poplatků za autorská práva umravnit, podle něj ale prochází napříč politickými stranami. Je například i na programu občanských demokratů, kteří budou do podzimních parlamentních voleb kandidovat s podporou Strany soukromníků.

Na iniciativě senátorů za vyšší transparentnost OSA ve věci vybíraných poplatků se podílí i Sdružení místních samospráv. Za sebou má i dílčí úspěchy, kterým je například to, že byly například z povinnosti vyňaty folklórní slavnosti na vesnicích. Konečným vítězstvím by podle Valenty ale byl až nový autorský zákon, o jehož vznik senátor usiluje. Ten by měl vzniknout prostřednictvím diskuse napříč politickým spektrem, ale zároveň i ve spolupráci s ministerstvem kultury a dalšími institucemi. „Přijít s tím ven dnes, jelikož už budou volby, nemá cenu. Ale připraveno to budeme mít tak, abychom v příštím roce ten zákon do sněmovny mohli poslat,“ sdělil Valenta ParlamentnímListům.cz.


 

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: jok

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…