Posíláme do Afghánistánu 140 milionů

25.08.2015 9:44

Sto čtyřicet milionů korun daruje česká vláda Afghánistánu, a to na podporu rozvojových programů či na posílení armády a policie. O tomto návrhu ministra zahraniční Lubomíra Zaorálka (ČSSD) informuje dnešní deník Právo.

Posíláme do Afghánistánu 140 milionů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Podle Zaorálka se musíme angažovat v místech zdrojů a problémů. „Teprve tehdy, když země původu migrace budou schopny ochránit životy a majetek svých občanů a nabídnou jim perspektivu důstojného života, přestanou migranti možná riskovat smrt v poušti nebo na moři,“ uvedl k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na setkání s velvyslanci, které se uskutečnilo včera.

Česká republika poslala na rozvojové programy do Afghánistánu již loni 20 milionů korun, zprostředkovatelem financí je Afghánský rekonstrukční svěřenecký fond. Ten financuje projekty v oblastech odpovídajících rozvojovým prioritám afghánské vlády. Česko může podle smlouvy s fondem ovlivnit využití pouze poloviny částky. 

Od letoška poputuje dvacet milionů korun na rozvoj bezpečnostních sil, k jejichž podpoře bylo Česko vyzváno již v roce 2012. Podpora pro Afghánce v této oblasti potrvá do roku 2017. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…