Posílení dohledu policie u palestinské ambasády nestačí, zní ze Suchdola

06.01.2014 21:21

Případné posílení policejního dohledu v okolí palestinské ambasády situaci z pohledu městské části nevyřeší, řekl dnes ČTK starosta Prahy - Suchdola Petr Hejl. Suchdol odmítá ambasádu na svém území poté, kdy v objektu na Nový rok při výbuchu trezoru zahynul velvyslanec a policie tam následně našla i zbraně.

Posílení dohledu policie u palestinské ambasády nestačí, zní ze Suchdola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova, ve které se nachází byt, kde vybuchl trezor

Rada městské části v pátek vyzvala Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zasadilo o přestěhování zastupitelského úřadu. Ministerstvo přislíbilo, že se situací bude zabývat. Diplomaté ale zřejmě nemají vyjma výzev a vyjednávání žádné páky, jak palestinskou ambasádu ke stěhování přimět.

Hejl by uvítal, aby v Suchdole vznikla nová policejní služebna

Pozemek pod novou budovou zástupci Palestiny koupili od soukromé společnosti. Nová diplomatická rezidence čeká na kolaudaci, oficiální sídlo je tak pořád v Troji. Při neštěstí na Nový rok zahynul palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. V sídle bylo pak nalezeno 12 zbraní, řekl policejní prezident Martin Červíček. Podle palestinské strany nejsou nalezené zbraně ilegální.

Policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování, podle ní nešlo o teroristický čin, i když velvyslancova dcera v tomto směru vyjádřila podezření. Ostatky velvyslance budou dnes večer převezeny do Palestiny, a to letecky přes Jordánsko.

Starosta Hejl uvedl, že v pátek pozdě odpoledne mluvil s prvním náměstkem ministra zahraničí Jiřím Schneiderem, podle kterého ministerstvo obavy Suchdola o bezpečnost sdílí. Starostovi ale prý řekl, že jde o složitou otázku, kterou je potřeba řešit dohodou.

Hejl by uvítal, aby v Suchdole vznikla nová policejní služebna. Městská část má podle něj v současné době pouze jednoho strážníka na 7000 obyvatel a 15.000 studentů zemědělské univerzity a v poslední době zaznamenala zhoršující se situaci ohledně kriminality. Nemyslí si ale, že by situaci s ambasádou vyřešilo posílení policejního dozoru. Poznamenal, že nejde o možnost vnějšího útoku na ambasádu, ale o to, že zákony porušili diplomaté.

Česká republika očekává, že palestinská strana co nejdříve jasně a jednoznačně vysvětlí celou situaci

Mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková ČTK řekla, že policie v určitých případech může zajišťovat ostrahu okolí budovy ambasády. Dovnitř může bez povolení pouze v naléhavých případech, pokud jsou v ohrožení životy a zdraví lidí. „Z logiky věci nezveřejňujeme, kde a jakou formu ostrahy provádíme," dodala mluvčí. Hlídání některých objektů je ale zřetelné, příkladem je ambasáda Izraele v Praze 6, kolem které hlídkují uniformovaní policisté.

O zvýšenou ostrahu může podle Ježkové požádat ambasáda, nebo ji navrhne policie na základě zjištěného bezpečnostního rizika. Ježková uvedla, že se vychází z aktuální situace a vždy se ostraha vyřizuje cestou diplomatického protokolu Ministerstva zahraničních věcí. Hlídky pak zajišťuje útvar pro ochranu ústavních činitelů policejního prezidia.

Česká diplomacie dnes zopakovala, že nález zbraní v domě považuje „za hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích". Mluvčí Johana Grohová ČTK sdělila, že české úřady proto neprodleně zahájily dialog s palestinskou stranou ohledně vyjasnění této záležitosti. „Česká republika očekává, že palestinská strana co nejdříve jasně a jednoznačně vysvětlí celou situaci kolem těchto zbraní nalezených v prostorách palestinského zastupitelského úřadu," uvedla Grohová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…