Posiluje mě kouření, proto jsem tak zdravý. Zeman besedoval ve slévárně a opět nezklamal

31.03.2016 20:26

Prezident Zeman v rámci své návštěvy Královéhradeckého kraje zavítal mezi dělníky ve slévárně v Třenechovicích pod Orebem. Opět rýpl do tématu inkluze ve školství, kterou prý kritizoval již v době, kdy jí dnešní kritikové ještě fandili, a pohovořil též o migrační krizi. Přimluvil se za to, aby byl každý, kdo nebude mít azyl, z Evropy odsunut.

Posiluje mě kouření, proto jsem tak zdravý. Zeman besedoval ve slévárně a opět nezklamal
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Lubomír Franc

Prezident Miloš Zeman se s chotí vydal v úterý na návštěvu Královéhradeckého kraje, kde mimo jiné navštívil i Třebechovickou slévárnu a strojírnu s.r.o. v Třebechovicích pod Orebem. Setkání se zaměstnanci probíhalo v uvolněném duchu a prezident opět lidem vyvolal úsměv na tváři.

Přál bych si, aby vám zvedli mzdy, oznámil lidem prezident

Prezident Miloš Zeman dnes během své návštěvy Královéhradeckého kraje promluvil i k zaměstnancům Třebechovické slévárny a strojírny s.r.o. Hned na úvod svého projevu prohlásil, že si přišel předně popovídat, nikoli jen mluvit k lidem.

Nejdříve hovořil o historii firmy a pochválil, že jde o společnost bez bankovních úvěrů, která má peníze na další investice. „No, já se samozřejmě vždycky ptám, kolik v té firmě berou lidé, protože tohle všechno je hezké, ale když máte hladové mzdy, úspěchů firmy se nenajíte,“ řekl Zeman s tím, že se mu donesla informace o tom, že průměrná mzda v kraji činí 27 tisíc korun, což vyvolalo smích v sále. K této mzdě se pak ze 130 přítomných přihlásilo pouze sedm osob.

„Chtěl bych vám říci, že jsme s jednatelem a dalšími mluvili o problému získávání nových pracovních sil, protože technické školství nestačí uspokojovat rostoucí požadavky zaměstnavatelů,“ řekl Zeman a dodal, že právě z toho důvodu je nutné zvyšovat mzdy, a předejít tak dalšímu odlivu zaměstnanců. „Ale tím vás nevyzývám k útěku, tím vyzývám pana jednatele ke zvýšení mzdy,“ podotkl a dostalo se mu odpovědi ve formě potlesku.

Členství v Evropské unii je pro nás ekonomicky výhodné

„Jaký máte názor na setrvání České republiky v Evropské unii?“ zněl první dotaz z publika po prezidentově proslovu. Zeman se vyjádřil, že díky svému ekonomickému vzdělání si vypočítal, že z EU k nám plyne mnohem větší množství peněz, než my posíláme do EU, tudíž je členství ekonomicky výhodné. „To, co na Evropské unii kritizuji, je malá schopnost chránit svoje vnější hranice a naopak nařizování některých zbytečných směrnic, které by se měly řešit na národní nebo dokonce podnikové úrovni,“ řekl Zeman a jako příklad uvedl, že mu eurokomisařka Jourová psala o tom, že pracuje na směrnici o jednotné kvalitě vosku.

„Jinými slovy, Evropská unie je pro nás za a) ekonomicky výhodná a za b) nám může poskytovat daleko širší prostor pro uplatnění našich výrobků, tedy pro export, než kdybychom byli malou, izolovanou ekonomikou. Ale má strašnou spoustu chyb, a platí pro ni parafráze toho, co řekl Winston Churchill. Ten řekl: Demokracie je velmi špatný způsob vládnutí, ale lepší ještě nikdo nevymyslel,“ uzavřel prezident svou první odpověď.

„Jaká podle vás by měla být hranice věku odchodu do důchodu?“ zeptal se další posluchač, na což prezident reagoval, že existují dvě verze, 65 a 67 let, přičemž prezident osobně je již pro tu první. „Ale když chce někdo dobrovolně pracovat i po překročení této věkové hranice, zdůrazňuji dobrovolně, tak by se mu v tom samozřejmě nemělo bránit. Ne aby zaměstnavatel řekl, hele je ti pětašedesát, koukej vypadnout.“

„Já bych se chtěl zeptat, pane prezidente, jestli hodláte kandidovat i po skončení vašeho volebního období, a jestli ne, tak koho byste nejradši viděl na svém místě. Děkuji,“ dotázal se další posluchač a Zeman mu odpověděl, že na první otázku odpoví až za rok, protože neví, jak to s ním bude. „Veřejně jsem doporučil předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, ale ten to až dosud odmítá. Je to mladík, je jenom o rok starší než já,“ odpověděl Zeman.

Další posluchač chtěl vědět, „jak bude vypadat Evropa v roce 2046“. „O něco lépe než v roce 2045 a o něco hůře než v roce 2047. Čímž jsem vyjádřil naději na víceméně setrvalý pokrok,“ dodal Zeman. Posluchač následně svůj dotaz upřesnil, že se týkal spíše migrační krize. „Já si myslím, že každý, kdo nedostal azyl, ať je Syřan, nebo není Syřan, by měl být deportován, například na řecké ostrovy, které by udržováním uprchlických táborů splácely zemi svůj velký zahraniční dluh. To zaprvé. A zadruhé, když Angela Merkelová pozvala Syřany, tak se ukázalo, že každý je Syřan,“ upřesnil i Zeman svoji odpověď.

„Já bych se vás rád zeptal, jestli nelitujete toho, že jste prezidentem. Jestli vás baví to, co děláte?“ dotázal se další z posluchačů, na což mu Zeman stroze odpověděl: „Lituji a baví mě to,“ a opět tak vyvolal v sále smích a potlesk.

Kdybych se rozpovídal o argumentech proti inkluzi, budeme tu do večera

Dalšího z posluchačů zajímal Zemanův názor na inkluzi ve školství. „No tak já jsem zásadní odpůrce inkluze, a to v době, kdy všichni ostatní byli nadšenými zastánci inkluze. Teď se ta situace trošku obrátila, to znamená, že i ti, kteří podporovali inkluzi, jsou najednou proti, protože si uvědomili její negativní důsledky. Právě proto, že rychlost kolony je opravdu určena rychlostí nejpomalejšího vozidla, to znamená, že kdybych uvedl deset argumentů proti inkluzi, tak tu budeme do večera,“ řekl Zeman a rozhodl se uvést pouze jeden argument, kterým je skutečnost, že děti, které by zavedení inkluze postihlo, by v „takzvaných normálních třídách“ neměly radost z úspěchu, jelikož by vždy byly ve třídě poslední. Pokud by však zůstaly v praktických školách, „mohou mít radost z úspěchu, protože v tom relativně homogenním prostředí mohou alespoň v některých oblastech vyniknout“.

Evropa skončila několikrát...

Následně se zaměstnanci firmy vrátili k otázkám spojeným s EU a uprchlickou krizí. „Pane prezidente, já bych se chtěla zeptat, co říkáte na ty nájezdníky. Tady se pořád říká, že ochráníme naše hranice, ale pane prezidente, nenastane konec Evropy?“ ptala se dáma v publiku.

Podle české hlavy státu Evropa už zažila několik pádů. První přišel s koncem Říše římské. Další mezník představoval pád Svaté říše římské národa německého, jejíž existenci ukončil Napoleon Bonaparte. Ta existovala několik set let. Tím ovšem evropské pády nekončí. Další byl na obzoru po něco více než stu letech, když Evropu zachvátila první světová válka. Další konec Evropy přišel se druhou světovou válkou. Jinak řečeno, Evropa zažila řadu problematických momentů, ale překonala je a existuje dodnes. Lze proto předpokládat, že přežije i dnes. Ona totiž každá krize představuje prostor pro obměnu a posílení organismu.

„Například můj zdravý organismus velmi posiluje kouření. Krize není jen hrozba. Krize je příležitost k inovacím,“ zaznělo z úst prezidenta. V této souvislosti zmínil i nový protikuřácký zákon, který sice podepíše, ale soukromě ho považuje za „naprostou pitomost“.

Česká republika by přesto měla být připravena na to, co může přijít, pokud jde o teroristické útoky v Evropě. Zeman připomněl, že podle našich tajných služeb jsme připraveni. O tomtéž nás ujišťují policie i armáda. Jenže...

„Když bylo 11. září 2001, americká armáda a americké tajné služby byly také připraveny. Přesto obrovská logistická operace, protože dvě letadla narazila do Twins, jedno spadlo u Pentagonu a jedno se zřítilo jinde. Takovou operaci lze jen těžko utajit, se přesto utajila. Totéž platí o útocích v Londýně, Paříži, Bruselu. Možná že příště bude na řadě Berlín, alespoň někteří z nás si to říkají,“ poznamenal prezident. Tak či tak se musíme mít na pozoru, ale nikdy nebudeme mít absolutní jistotu, že zamezíme všem teroristickým útokům. Vždy existuje riziko, že nějaký šílenec s bombou uspěje.

Čínský prezident se umí usmívat

Nakonec došlo i na návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Jeden z posluchačů chtěl od Miloše Zemana slyšet, jaký je čínský prezident vlastně člověk. „Je to člověk jako každý jiný, má dvě ruce, dvě nohy a jednu hlavu. A především se umí usmívat,“ pochvaloval si prezident Zeman. Se zamračenými politiky se jedná hůř. Faktem je, že se podařilo uzavřít řadu dohod o vzájemných obchodem Číny a České republiky. Záleží jen na českých podnikatelích, zda dokážou tuto příležitost řádně využít.

„Před finálním rozloučením se zaměstnanci firmy prezident převzal speciální dárek, klič pro bezpečí naší vlasti. „Slibuji, že ten klíč budu držet a v případě potřeby jím otočím,“ ujišťoval prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…