Posko, Německo a Francie chtějí posílit EU. Chystají...

28.08.2016 18:52

Německo, Francie a Polsko chtějí kvůli plánovanému odchodu Británie z Evropské unie více upevnit spolupráci, aby posílily soudržnost Evropské unie. Jejich ministři zahraničí dnes ve společném prohlášení potvrdili, že chtějí vzkřísit politické fórum označované jako Výmarský trojúhelník, jenž v posledních letech ztratil na významu.

Posko, Německo a Francie chtějí posílit EU. Chystají...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„S ohledem na bezprecedentní události v Evropě považujeme za důležité, abychom posílili spolupráci a dali jí nový impuls,“ uvedli dnes ve společném prohlášení ministři zahraničí všech tří zemí u příležitosti 25 let od založení Výmarského trojúhelníku. Ještě letos se mají poprvé po pěti letech sejít šéfové států a vlád uskupení, uvedla agentura DPA. Zprávu převzala ČTK.

Ministři dnes uvedli, že v rámci užší spolupráce hodlají jednat o bezpečnostní a obranné politice, ekonomice, energetice a politice zaměstnanosti.

Celou zprávu naleznete zde

Chtějí také, aby Evropská unie byla strategicky nezávislá na USA, k čemuž je třeba posílit evropskou roli v NATO a mít konkurenceschopný zbrojní průmysl. V hospodářství sázejí na strukturální reformy, jež zvýší atraktivitu Evropy pro mezinárodní investice. Navíc chtějí urychlit harmonizaci daňových a sociálních systémů v rámci EU.

Běženeckou otázku sice považují za jednu z „velkých výzev současnost“, nicméně o ní nejednali. Mezi těmito třemi zeměmi existují v otázkách migrační politiky velké rozdíly, například Polsko je jedním z největších kritiků vstřícné migrační politiky Německa.

Zahraničně politické fórum Výmarský trojúhelník vzniklo v srpnu 1991 a původně mělo uvést Polsko a ostatní postkomunistické země do evropských struktur. Pak ale postupně ztrácelo na významu, třebaže se už v minulých letech objevilo několik víceméně bezvýsledných snah je oživit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…