Poškodila vás ČT nebo se vám nelíbí, jak vysílá, neplaťte poplatky. Revoluční návrh Jana Veleby

13.02.2015 11:01

Senátor Jan Veleba (SPO) chce prosadit novelu zákona č 348/2005 Sb. o rozhlasových a televizních poplatcích, která by z povinnosti platit veřejnoprávním médiím vyvázala občany, kteří byli jejich vysíláním poškozeni nebo kteří nesouhlasí s obsahem jejich vysílání. Podle Veleby je zejména současné vysílání veřejnoprávní televize neobjektivní a nevyvážené a senátor svou iniciativou podle svých slov reaguje na hlasy nespokojených koncesionářů.

Poškodila vás ČT nebo se vám nelíbí, jak vysílá, neplaťte poplatky. Revoluční návrh Jana Veleby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Své přesvědčení o neobjektivnosti vysílání České televize Jan Veleba dokládá výrokem jednoho z členů Rady České televize Michala Janovce, který podle něj uvedl, že „Česká televize má určený úhel pohledu … na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. Česká televize se na to nesmí dívat tak, jako by byla součástí Ruska.“ Kromě údajného výroku Velebovi vadí, že byl v pořadu Pečený sněhulák dehonestován prezident Miloš Zeman a že v diskusních pořadech neprobíhá objektivně volba dotazů.

Navrhovaná novela, jejímž autorem je advokát Zdeněk Koudelka, má umožnit, aby osoby, které byly vysíláním České televize nebo Českého rozhlasu poškozeny, pět let neplatily televizní a rozhlasový poplatek, přičemž uznat skutečnost poškození má Rada ČT, Rada Českého rozhlasu, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nebo soud.

Veleba: Nepodaří-li se novelu prosadit, iniciativa tím neskončí

Zřejmě mnohem širší okruh osob vyňatých z povinnosti platit veřejnoprávním médiím by mohli představovat lidé, kteří podle Veleby „mohou mít výhrady i z důvodu svého svědomí“. Novela by jim umožnila tzv. náhradní plnění za televizní a rozhlasovou daň. „Je nesprávné takové osoby nutit finančně se podílet na daném vysílání. Náhradní plnění musí být poskytnuto na kulturní účely nebo televizní a rozhlasové vysílání a příjemcem mohou být jen příspěvkové organizace státu, kraje nebo obce nebo právnické osoby s veřejnou prospěšností,“ vysvětlil jeden z principů novely Jan Veleba. Výše náhradního plnění by přitom byla stanovena na 1,2násobek hodnoty běžných poplatků a finance by mohly směřovat i ke konkrétním regionálním studiím České televize a rozhlasu.

Návrh novely zákona č 348/2005 Sb. podají spolu s Janem Velebou senátoři z klubu SPO + KSČM + Severočech. Pravděpodobnost, že bude novela přijata oběma komorami Parlamentu ČR, Jan Veleba zatím nedokáže odhadnout. „Bude to určitě souboj a jeho výsledek zatím odhadnout nedovedu. V Senátu je šance větší, někteří senátoři ČSSD jsou názorově návrhu blízko. Odpor určitě čekám od zástupců TOP 09 a KDU-ČSL, souboj bude podle mne vyrovnaný. Mohu ale prohlásit, že uděláme vše proto, abychom sehnali dostatečnou podporu. A pokud se novelu prosadit nepodaří, iniciativa tím neskončí,“ uvedl Jan Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…