Poškození ekonomiky, růst nezaměstnanosti! Soukromníci varují před klíčovým zákonem Babiše

04.03.2015 16:01

Drtivou většinu, konkrétně 80 až 90 % daňových úniků, nevyřeší plánované zavedení elektronické evidence tržeb. Tvrdí to Strana soukromníků ČR v prohlášení, které dnes rozeslala médiím. Upozorňuje také na to, že návrh zákona, který by měl elektronickou evidenci tržeb zavést, podpořila Hospodářská komora ČR.

Poškození ekonomiky, růst nezaměstnanosti! Soukromníci varují před klíčovým zákonem Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Soukromníci tvrdí, že zavedení EET nezaručuje zvýšení výběru daní. Obávají se toho, že zavedení elektronické evidence tržeb způsobí finanční i administrativní zatížení živnostníků a drobných podnikatelů. Poukazují na to, že toto opatření by mohlo rozšířit řady nezaměstnaných: "Zavedení EET způsobí dle předpokladu zánik cca 150 – 200 000 živností v rámci ČR, čímž dojde k neúměrné zátěži pro státní rozpočet, stoupne nezaměstnanost,“ varují soukromníci.

Tvrdí také, ovšem bez bližšího vysvětlení, že elektronická evidence tržeb by přispěla ke snížení spotřeby a tím i tržeb, k růstu zadlužení domácností a později i ke zvýšení kriminality a šedé ekonomiky. "Proč zavádíme a kopírujeme chorvatský systém, i když již dnes víme, že nenaplnil očekávání, nezvýšil výběr daní a jeho dopad na ekonomiku byl kontraproduktivní,“ tvrdí Strana soukromníků ČR, podle níž v Chorvatsku došlo ke snížení počtu živností, zvýšení počtu osob evidovaných na úřadech práce a ve finálních číslech nedošlo ke zvýšenému výběru daní.

Strana proto vyzývá zákonodárce, aby návrh na zavedení EET ve znění předloženém Poslanecké sněmovně ke schválení zamítli.

Strana soukromníků ČR se prezentuje jako politický subjekt, který zastupuje politické zájmy soukromníků, živnostníků a drobných podnikatelů.

  • Kompletní prohlášení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…