Poskytovatel internetu RIO Media se soudí. Přijít může o více než sto milionů

30.07.2017 16:08

Třetí největší český poskytovatel internetu a digitální televize, působící především v severních Čechách, na Olomoucku a severní Moravě, má dlouhodobé problémy. Společnost RIO Media totiž čelí žalobě původních vlastníků dvou firem, které v minulosti koupila. V obou případech jim odmítla zaplatit část kupní ceny. Pokud soudní spory prohraje, bude muset firmám vrátit částku, která výrazně přesahuje sto milionů.

Poskytovatel internetu RIO Media se soudí. Přijít může o více než sto milionů
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Na trhu poskytovatelů internetového připojení a kabelové televize se ne vždy hraje čistě. Ve hře je hodně peněz, a proto mají velké firmy ostré lokty. Jednou z nich je i pražská společnost RIO Media. Ta se kvůli své rychlé expanzi dostává do sporu se svými obchodními partnery.

V roce 2008 koupila firmu CL-NET. S jejími původními vlastníky se vzájemně dohodli, že platbu rozdělí do dvou splátek. První splátku zaplatila RIO Media přímo na účet prodávajícího, zbylých 47 milionů složila na vázaný účet. Tyto peníze si mohli původní majitelé firmy CL-NET vyzvednout až po určité době po převzetí společnosti. K tomu ale nikdy nedošlo.

RIO Media následně uplatnila v bance dvě slevy z peněz na vázaném účtu ve výši 48,5 milionu korun, které si nechala zpětně vyplatit. S tím však CL-NET nesouhlasila a společnost zažalovala, protože RIO Media na slevy neměla nárok. Tento případ se táhne dodnes a rozhodně není ojedinělý.

Na postup RIO Media vrhá další pochybnosti fakt, že si z vázaného účtu stáhla 47 milionů korun, ale nijak neřešila zbylých 1,5 milionu z celkově požadovaných 48,5 milionu.

Účelový postup podle šablony

Stejný scénář se opakoval také o rok později. Prodávána byla tentokrát firma Mattes AD, se kterou společnost RIO Media taktéž podepsala akviziční smlouvu. Na vázaném účtu bylo 26 milionů korun.

Po téměř totožném průběhu se případ dostal k soudu, protože RIO Media chtěla opět uplatnit ve druhé části splátky slevu ve výši téměř 32 milionů. I v tomto případě RIO Media z nepochopitelného důvodu nijak neřešila téměř šest milionů korun, které prostředky na vázaném účtu nepokrývaly. Mattes AD však s tímto postupem nesouhlasila. Podle firmy nemá RIO Media na slevu žádný nárok, a proto na společnost podala žalobu.

Okamžitá fúze

Jak CL-NET, tak i Mattes AD dnes již neexistují. Služby a aktivity obou firem byly záhy po dokončení transakcí zahrnuty do společnosti RIO Media a de facto zanikly.

Expanze v ohrožení

Jeden z největších poskytovatelů internetových služeb může přijít o hodně peněz. Pokud soud rozhodne, že na slevy z kupních cen nemá RIO Media právo, bude firma muset žalobcům vyplatit částku, která po započtení soudních výloh a příslušenství výrazně přesahuje sto milionů korun. Rozhodnutí soudů tak může společnosti nejen způsobit velké finanční potíže, ale také zvrátit obě zpochybněné transakce a následnou fúzi obou koupených firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…