Poslanec Birke: Ministra Ťoka vnímám jako příjemnou změnu

24.03.2015 10:19

38. sjezd ČSSD hodnotí Jan Birke (ČSSD) jako významný a zlomový. "Ukazuje velkou jednotu a semknutost strany." Podle čeho tak soudí? Vyjádřil se i ke střetům uvnitř vládní koalice a jako stínový ministr ČSSD pro dopravu zhodnotil nového ministra Dana Ťoka. Nepatrně v čase jsme se vrátili také ke komunálním volbám, kde s přehledem obhájil mandát starosty. Co pro něj závazek znamená a co ve městě plánuje nového? Vyjádřil se také ke střelbě, k níž došlo po tragédii v Uherském Brodě i v Náchodě. A nejen k tomu…

Poslanec Birke: Ministra Ťoka vnímám jako příjemnou změnu
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Předminulý víkend se konal volební sjezd ČSSD, který si zvolil "nové vedení". Může tím nastat obrat k lepšímu? Přeci jen preference ČSSD již delší dobu stagnují či klesají a obměna nebyla nikterak zásadní, ba naopak.

Na tomto sjezdu se obměnila polovina místopředsedů, ve vedení máme poprvé v historii dvě ženy nebo byla schválena zásadní změna stanov. Myslím tedy, že to byl celkem významný a zlomový sjezd. Obrat k lepšímu ale nenastane změnou tváří ve vedení, to od toho snad ani nikdo nečekal. Všichni v ČSSD si uvědomujeme, že úspěch u lidí nám může přinést jen tvrdá práce a naplňování předvolebních slibů. A to se této vládě zatím naštěstí daří. Ale čeká nás všechny ještě spousta práce.

Na sjezdu zazněla řada projevů. Který vás nejvíce oslovil? A je naopak něco, co jste v nich postrádal?

Nevím, které projevy máte na mysli, ale například u kandidátů do vedení strany jsem byl s jejich projevy spokojený. Jsem rád, že se nebojíme vlastní kritiky, že umíme mluvit o svých problémech. Stejně tak ale oceňuji, že kandidáti byli schopni nabízet řešení a pozitivní program. Nevzpomínám si na nic, co bych v projevech vyloženě postrádal.

Ačkoliv je dle vašeho názoru strana jednotná, komentátoři, ale i převážná část veřejnosti to vidí naopak. Co je dle vás třeba udělat pro stabilizaci vnitrostranické situace ČSSD? Mnozí totiž varují, že právě na nejednotnost může ČSSD do budoucna doplatit a může být hlavní příčinou jejího oslabení.

Moc netuším, o jaké nejednotě vámi zmiňovaní komentátoři hovoří. Výsledek sjezdu naopak ukazuje velkou jednotu a semknutost naší strany.

Není chybou, že se do vedení strany dostali pouze lidé, kteří jsou spříznění se současným předsedou a chybí tak někdo, kdo by stmeloval obě křídla? Ostatně narážel na to i Jeroným Tejc ve svém projevu na sjezdu.

V ČSSD něco jako dvě křídla neexistuje, takže není důvod něco stmelovat. Existují zde názorové střety, diskuze, ale to je v každé politické straně a nevnímám to jako něco, co by bylo třeba stmelovat. Naopak to vítám, protože je to pevnou součástí stranického života a energií, která posouvá naši stranu kupředu.

Politologové se shodují na tom, že od sněmu ANO to mezi vicepremiérem Andrejem Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou jiskří zase o trochu více. ČSSD varuje před "agrofertizací republiky" a ANO před rozhazováním sociálních demokratů. Domníváte se, že vláda vydrží celé své volební období?

Ano, nevidím důvod, proč by neměla vydržet. To, o čem hovoříte, jsou standardní koaliční třenice, u kterých není větší důvod se znepokojovat. 

Působíte jako stínový ministr dopravy ČSSD. Jak byste hodnotil první měsíce ve funkci nového ministra Dana Ťoka? A především, domníváte se, že se mu podaří rezort stabilizovat a vydrží v jeho čele alespoň do konce volebního období vlády?

Já pana ministra Ťoka vnímám jako příjemnou změnu. Na rozdíl od svého předchůdce je otevřený diskuzi a připravený ke koaličním kompromisům, bez toho nelze koaličně vládnout. Na hodnocení stabilizace rezortu je ještě příliš brzy. V celé řadě oblastí, jako je například výběrové řízení na výběr mýta na našich silnicích, zákon o liniových stavbách a některé další, stále čekáme na posun, takže uvidíme. Jestli ministr dopravy vydrží až do konce volebního období, netuším, je to odpovědností premiéra a předsedy jeho strany.

Jste nejen poslanec, ale s jasnou převahou jste také podruhé obhájil mandát starosty Náchoda. A zatímco minule měla ČSSD pouze pět zastupitelů, nyní získala 13 křesel v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. Co pro vás tento závazek znamená, čeho byste chtěl v příštích čtyřech letech dosáhnout?

Ano, upřímně řečeno, je to opravdu velký závazek. Uvědomuji si, že je to především zodpovědnost. Ale i příležitost dokončit řadu investičních akcí, které jsme připravili v předchozích čtyřech letech. Namátkou mám na mysli například revitalizaci zámeckého kopce, rýsuje se zahájení rekonstrukce nádražní budovy, kterou se nepodařilo skloubit s budováním nového autobusového terminálu a nemohu opomenout řešení dopravy ve městě. Tady byly stavební práce na opravě okružních křižovatek v letošním roce již zahájeny, v příštím roce opraví ŘSD celý průtah městem. To byl od počátku běh na dlouho trať, a i když je to poměrně náročné skloubit se životem a prací ve městě, jsem rád, že nezůstalo u slov a mohu být u toho, kdy se Náchod postupně mění v moderní město s odpovídající infrastrukturou. Chybí už jen tolik diskutovaný obchvat…

Jaké jsou vaše plány pro letošní rok? Co nového ve městě plánujete?

Něco už jsem zmínil v předchozí odpovědi, doplním ještě, že nás čeká řada navazujících prací na opravy okružních křižovatek, běžné opravy místních komunikací a chodníků, další etapa rekonstrukce veřejného osvětlení, zateplení tělocvičny základní školy na Plhově a mnoho a mnoho dalšího. Pevně doufám, že se nám s pomocí dalších zdrojů financování podaří zahájit rekonstrukce sportovního areálu Hamra přímo v centru města. Ale čeká nás i mnoho kulturních akcí a sportovních klání…

Na spolupráci jste se dohodli již den po volbách s lidovci a Patrioty města Náchoda. Co mělo vliv na tak hladký průběh vyjednávání?

Spolupráce s Patrioty byla vcelku logická, kontinuálně navazujeme na dobrou spolupráci z předchozích let. A protože mým kolegou v zastupitelstvu je za lidovce místopředseda vlády MVDr. Pavel Bělobrádek, oslovil jsem s nabídkou i jeho. Najít společnou řeč netrvalo dlouho, a proto jsme byli jedním z prvních, ne-li úplně prvním městem v regionu, kde byla podepsána koaliční smlouva.

Po tragédii v Uherském Brodě se střílelo v Náchodě. Naštěstí nešlo o tak závažný incident, který se obešel i bez vážnějších zranění. Po lidech střílel ze vzduchovky dosud neznámý pachatel. Diabolky zranily dvě ženy a jednoho muže. Celá situace ale přirozeně vyvolala v lidech obavy.  Lze podle vás takovým tragédiím, kdy psychicky narušení jedinci ohrožují společnost, předcházet? Jak?

Mluvíme tady o lidském faktoru a ten, jak je všeobecně známo – byl, je a vždy bude nevyzpytatelný. Nejsem odborníkem v oboru psychiatrie, tuhle debatu by měli vést především odborníci a přijít s návrhem řešení, jak takovým situacím předcházet, pokud je to vůbec možné.

Fiaskem skončil plebiscit ohledně areálu někdejší textilky Tepna v Náchodě. K referendu, jehož uspořádání přijde městskou kasu na více než 200 tisíc korun, přišlo málo lidí, takže neplatí. Co to znamená po město? Jak tak nyní s areálem naložíte?

Je důležité zmínit, že samotné konání referenda nemá na další osud areálu žádný vliv. Je zbytečné vracet se k jeho smysluplnosti s ohledem na formulaci otázek. A druhá otázka by měla směřovat spíše na majitele areálu. Neustále opakuji, že město Náchod není vlastníkem pozemků a tedy nemůže rozhodovat o tom, co majitel areálu v tomto místě vybuduje či nikoliv. Od samého začátku říkám, že jediné, co jako samospráva můžeme, je s investorem vést debatu a korektně s ním o jeho záměru jednat. A to se také děje. Další schůzka představitelů všech politických stran a uskupení zastoupených v náchodském zastupitelstvu s majitelem areálu proběhne 23. 3. 2015.

Na konci února jste také rozhodli o zpracování komunitního plánu a koncepce školství na příštích deset let. Můžete nám nastínit vaši představu?

Oba dokumenty by nám měly pomoci zejména uceleně zmapovat oblast sociálních služeb i školství. V posledních letech se mnohé změnilo, posunulo jiným směrem a my bychom měli díky těmto dokumentům získat představu, kterým směrem chceme jako město kráčet do budoucna. V neposlední řadě bude komunitní plán i koncepce školství základem pro možnost získání dalších finančních zdrojů pro naše případné plány.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…