Poslance čeká debata o zajišťovacích příkazech Finanční správy

17.05.2017 6:19

Poslanci by dnes měli schvalovat vyšší nemocenskou při delší nemoci. Následně se budou na návrh opoziční TOP 09 zabývat postupem Finanční správy ohledně vydávání zajišťovacích příkazů.

Poslance čeká debata o zajišťovacích příkazech Finanční správy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Finanční správa, jež spadá pod Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO), využívá zajišťovací příkazy k plnění daňové povinnosti podle kritiků nadměrně. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má poslance informovat o opatřeních proti zneužívání příkazů.

Příkaz má umožnit v odůvodněných případech získat do úschovy částku, která by podle finančních správců odpovídala budoucí výši daňové povinnosti. Proti výtkám se vedle náměstkyně ministra Aleny Schillerové ohradily nově i odbory správy, které také nesouhlasí s nálepkou represivního orgánu.

Vyšší nemocenská by se mohla dostat do vládní předlohy, jež má podnikatelům zjednodušit administrativu spojenou s placením odvodů. Zatímco nyní dostávají zaměstnanci z pojištění od 15. dne nemoci 60 procent příslušného vyměřovacího základu, nově by od 31. dne nemoci měla dávka vzrůst o šest procentních bodů a od 61. dne na 72 procent.

V úvodním kole by měli poslanci projednat některé sociální předlohy. Jde o novelu o sociálních službách a sporné návrhy zákonů o sociálním bydlení a o zálohovém výživném.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…