Poslance čeká hlasování o nedůvěře vládě, nyní kvůli amnestii

17.01.2013 6:25

Sněmovna dnes bude už popáté v tomto volebním období hlasovat o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Schůzi vyvolala opoziční ČSSD kvůli amnestii, kterou počátkem roku vyhlásil prezident Václav Klaus a podepsal ji i premiér Petr Nečas (ODS). Podle nynějšího rozložení sil v dolní komoře zřejmě nebude ani dnešní pokus svrhnout kabinet úspěšný. Proti vládě by muselo hlasovat nejméně 101 z 200 poslanců.

Poslance čeká hlasování o nedůvěře vládě, nyní kvůli amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Opozice bude mít ale prostor k rozsáhlé debatě o amnestii i k jiné kritice kabinetu. Poslanci totiž v tomto případě nemohou program hned na začátku zamítnout, jak by se to mohlo stát v případně obvyklé mimořádné schůze.

Porušení práv rovnosti občanů

Opozici se na Klausově amnestii nelíbí její rozsah ani obsah. Kritici poukazují na to, že se týká i lidí podezřelých ve velkých hospodářských kauzách. Nečas se ale hájí tím, že amnestie je výsostným právem prezidenta a podle ústavních zvyklostí ji musel podepsat. Opozice a někteří právníci ale takovou interpretaci role ministerského předsedy zpochybňují.

Skupina senátorů napadla část amnestie u Ústavního soudu. Ve stížnosti jde o tu pasáž, která zastavuje případy, jež trvají déle než osm let a hrozí u nich sazba do deseti let vězení. Kritici tvrdí, že to je porušení práv rovnosti občanů, protože se poškozeným uzavírá možnost domoci se jejich nároků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…