Poslance musíme volit jako senátory. Konkrétně, říká Janeček

02.11.2012 14:17

Volební systém při volbách do Poslanecké sněmovny by měl vypadat tak, že bude existovat 81 volebních obvodů, stejně jako v Senátu, a v každém z nich voliči vyberou dva poslance. Budou i moci označit kandidáta, kterého nechtějí. Tak svoji představu popsal zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček na setkání s veřejností v úvodním dílu talkshow Snídejte šampaňské.

Poslance musíme volit jako senátory. Konkrétně, říká Janeček
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček

Změnu volebního systému je podle něj nutné uskutečnit co nejdříve, a to zhruba do tří měsíců, tedy před předčasnými volbami do sněmovny. Ty vyhlášeny nejsou, ale Janeček je pokládá za pravděpodobné. "Je potřeba to udělat co nejrychleji," zdůraznil.

Musíme také říct, koho nechceme

Janeček o potřebě změnit systém voleb mluví už delší dobu. Konkrétní představu poprvé formuloval v srpnu a jeho návrh jako první zveřejnil deník Insider."Navržený volební systém je takový, že budeme mít 81 volebních obvodů, stejně jako senátních, z důvodu jednoduchosti," popsal Janeček.

V každém volebním obvodu voliči zvolí dva poslance a každá strana bude moci navrhnout nejvýše dva kandidáty. To podle něj pomůže zejména malým stranám. Volič bude moci zaškrtnout dva kandidáty, které chce, a jednoho, kterého nechce.

Je přesvědčen o tom, že po změně volebního systému a následných volbách, které označil jako spravedlivé, se do sněmovny dostanou výrazně lepší lidé, než jsou v ní dnes. Tito lidé se podle jeho představ mohou vzít z existujících politických stran i z občanské společnosti. Současný systém, kdy volič může kroužkovat své favority na kandidátce, je podle něj slabá věc. "My potřebujeme jako voliči říkat také, koho nechceme," vysvětlil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…