Poslance opět zaměstná růst části daní a zvýšení rodičovské

15.12.2019 7:40

Poslanci se budou příští týden opět zabývat vládními návrhy na zvýšení části daní a na růst rodičovského příspěvku. Na programu budou také další předlohy, které do Sněmovny vrátila horní komora. Jde například o drážní novelu o zavedení jednotné jízdenky na železnici pro vlaky různých dopravců, v níž senátoři chtějí upravit nová pravidla pro snazší kácení stromů podél tratí. Schůze dolní komory pokračuje od úterního odpoledne.

Poslance opět zaměstná růst části daní a zvýšení rodičovské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny bylo hlasování o daňovém balíčku

V takzvaném daňovém balíčku se Senát postavil proti snahám vlády zvýšit zdanění loterií z 23 na 35 procent a zdvojnásobit poplatek za vklad do katastru nemovitostí na 2000 korun. Doporučil také upravit zdanění části technických rezerv pojišťoven, které patřilo v obou parlamentních komorách k nejvíce kritizovaným částem vládní předlohy.

Novelu, jež má i zvýšením spotřební daně na tabákové výrobky a lihoviny vylepšit už příští rok příjmy státního rozpočtu, Sněmovna schválila až po mnohahodinové debatě a po tuhém odporu opozice. Očekává se, že dolní komora svou verzi předlohy i tentokrát potvrdí hlasy provládní většiny ANO, ČSSD a KSČM.

Obdobně by tomu mohlo být v případě růstu rodičovského příspěvku z nynějších 220.000 korun na 300.000 korun. Senát chce v předloze rozšířit okruh rodin, které by měly na vyšší rodičovskou nárok, i o ty, které již příspěvek vyčerpaly a mají dítě mladší čtyř let. Ve Sněmovně stejné opoziční snahy neuspěly. Sněmovna původně schválila vládní verzi, podle níž dostanou přidáno rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou dávku ještě pobírat. Přesná částka bude záviset v těchto případech na předchozím příjmu a na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte.

Horní komora vrátila poslancům také úpravy rostlinolékařského zákona a veterinární novelu o zpřísnění podmínek chovu psů. Senátoři z ní zejména chtějí odstranit povinné dodatečné vzdělávání veterinářů. Z novely o dvouletém odkladu zrušení zápisu rodných čísel do občanských průkazů doporučila horní komora vyškrtnout jako přílepek úpravu, která se týká Úřadu pro ochranu osobních údajů.

V závěrečném kole by Sněmovna mohla schvalovat například postih za vícečetné hlasování v evropských volbách nebo zpřísnění postihů za týrání zvířat. Ve finále je také třeba předloha zákazu jízdy kamionů v levých dálničních pruzích. Hospodářský výbor doporučil, aby ji Sněmovna vrátila do druhého čtení k opětovné debatě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…