Poslance si zatím přišly vybrat v průměru dvě pětiny voličů

25.10.2013 22:31

O složení nové sněmovny dnes přišly do pozdního večera rozhodnout podle informací ČTK od volebních komisařů zhruba dvě pětiny voličů. Zájem se ale v jednotlivých regionech dost lišil. Někde přišla zatím hlasovat jen třetina lidí, jinde už polovina. V sobotu - ve druhý den voleb - očekávají volební komisaři mnohem menší zájem s ohledem na prodloužený víkend.

Poslance si zatím přišly vybrat v průměru dvě pětiny voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Volební účast v Praze je podobná posledním sněmovním volbám a pohybovala se mezi 40 až 50 procenty. Například v Praze 6 za prvních šest hodin k urnám došlo 44 procent voličů, v roce 2010 to bylo jen o dvě procenta více. Vysoká účast je zejména v některých okrscích v centru města, kde hlasovali lidé vybavení na cestu a s voličskými průkazy.

Dvoupětinovou účast měli zatím v Kolíně, Benešově nebo v Příbrami, v Mladé Boleslavi volilo 37 procent a v Kladně jen 34 procent lidí. Volební účast na jihu Čech se pohybovala mezi 35 až 55 procenty, což byl případ Kvildy na Prachaticku. V Hluboké nad Vltavou přišlo volit 45 procent voličů, horší to bylo v menších obcích. Třeba v Olešnici dorazilo jen 25 procent.

V Plzeňském kraji se pohybovala volební účast v průměru mezi 35 a 40 procenty, v Karlovarském kraji kolem 30 procent. V Ústeckém kraji této hranice dosáhli už před 19:00. V Libereckém kraji se účast dvě hodiny před uzavřením volebních místností pohybovala od 36 do 40 procent a byla vyšší než při prezidentských volbách.

Na Vysočině si do volebních místností našlo cestu 40 až 46 procent voličů, od 27 do 41 procent jich přišlo hlasovat v namátkou vybraných okrscích Královéhradeckého kraje. Dvě pětiny lidí dorazily v Pardubickém kraji. Podle tamních volebních komisařů je to více než při minulých sněmovních volbách před třemi lety.

Naopak slabší účast - jen zhruba třetinovou - letos zatím hlásili komisaři z Olomouckého kraje. Například do jedné z volebních místností v centru Olomouce zatím dorazila přibližně pětina voličů. V Moravskoslezském kraji se účast k 20:00 pohybovala okolo 25 procent, ve Zlínském byla mezi 33 a 40 procenty.

V roce 2010 přišlo o složení sněmovny rozhodnout 62,6 procenta voličů z 8,4 milionu voličů, o čtyři roky dříve to bylo 64 procent. V roce 2002 ale hlasovalo jen 58 procent voličů.

reklama

autor: jma, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…