Poslanci ČSSD budou už o benzinu hlasovat „správně“, ujišťuje jejich šéf Sklenák

24.07.2014 17:41

Novela zákona o spotřebních daních by v pátek měla napodruhé projít sněmovnou v souladu s vládní představou. Je o tom přesvědčen šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák, podle něhož bude pro snížení spotřební daně z nafty a benzinu hlasovat jen minimum sociálních demokratů. Ve středu jich pro hlasovalo 17, většina ale podle vlastních slov omylem nebo kvůli nedostatečné znalosti dopadů navrhovaného opatření.

Poslanci ČSSD budou už o benzinu hlasovat „správně“, ujišťuje jejich šéf Sklenák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Roman Sklenák

Vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců chtěla ve středu v rámci novely zákona o spotřebních daních podpořit tzv. zelenou naftu pro zemědělce. Díky 17 hlasům sociálních demokratů ale prošel i pozměňovací návrh Milana Urbana (ČSSD), který snižuje spotřební daně u nafty o 2,50 Kč/litr a u benzinu o 1,50 Kč/litr. Později však poslanec ČSSD Ladislav Šincl zpochybnil své hlasování. Sněmovna jeho námitku přijala, a o novele by se tak i přes hlasité protesty opozice, která hrozí i stížností k Ústavnímu soudu, mělo znovu hlasovat v pátek.

„Já si myslím, že pro návrh pana Urbana bude jen pan Urban," řekl k postoji sociálních demokratů k pátečnímu opakovanému hlasování Roman Sklenák. Jeho kolegové z klubu pak hovoří nejčastěji o dvou nebo třech, maximálně pak šesti, sedmi hlasech pro Urbanův návrh ze strany ČSSD.

Většina ostatních prý nehlasovala pro návrh svého kolegy z přesvědčení, ale třeba kvůli neznalosti přesných rozpočtových dopadů opatření. Někteří míní, že věc měla být více zdůrazněna na úterním jednání klubu. I kritici předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky přitom hovoří o tom, že nešlo o vzpouru, jak se spekulovalo v médiích.

Dalším důvodem, proč někteří sociální demokraté hlasovali v rozporu s postojem vlády, je pak to, že část z nich nevěděla, o čem přesně se jedná. Někteří se prý domnívali, že se hlasuje o zvýšení spotřební daně u cigaret. U této normy totiž Urban také přišel s pozměňovacím návrhem, s nímž tentokrát souhlasí většina sociálnědemokratických poslanců. Dvojice koaličních partnerů je prý o postoji klubu informována. 

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …