Poslanci a senátoři projednají dohody EU se Singapurem

16.02.2019 21:30

Vláda předložila senátorům a poslancům k vyslovení souhlasu dvě dohody mezi EU, jejími členskými státy a Singapurem. První z nich je dohoda o partnerství a spolupráci, druhá se týká ochrany investic. Premiér Andrej Babiš (ANO) při své lednové návštěvě Singapuru řekl, že Praha podporuje ratifikaci dohod mezi EU a Singapurem a těžit z nich podle jeho názoru bude i Česko. Unie uzavřela s asijskou zemí také dohodu o volném obchodu, která může vejít v platnost po uzavření ze strany Evropské rady, Evropský parlament už k ní dal svůj souhlas.

Poslanci a senátoři projednají dohody EU se Singapurem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Dohoda o partnerství a spolupráci obsahuje obvyklá ustanovení o lidských právech, Mezinárodním trestním soudu, zbraních hromadného ničení, ručních palných zbraních a lehkých zbraních a boji proti terorismu, uvádí důvodová zpráva. Týká se i spolupráce ve zdravotnictví, životním prostředí, otázkách klimatu nebo energetiky. Zahrnuje i právní spolupráci a opatření proti praní špinavých peněz a proti financování terorismu.

Druhá z dohod, o ochraně investic, nahradí dosavadní dvoustranné dohody členských států a Singapuru, včetně česko-singapurské smlouvy z roku 1995. Dohoda má zajistit vysokou úroveň investic, zlepšit prostředí pro investice i dosavadní dvoustranné dohody členských států. Zavádí stálý systém řešení sporů, který se skládá ze stálého tribunálu prvního stupně a stálého odvolacího tribunálu, které povedou řízení o urovnání sporů.

Podle vlády jsou česko-singapurské vztahy dlouhodobě velmi dobré. Ministerstvo průmyslu a obchodu uvádí, že Singapur je obchodní branou do jihovýchodní Asie a nejdůležitější vývozní trh pro ČR ve Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). V Singapuru jsou soustředěny velké obchodní firmy, které využívají své dlouhodobé kontakty v okolních zemích. Český export tam dosáhl loni od ledna do října 6,4 miliardy korun. Podle ministerstva průmyslu působí v Singapuru téměř 50 českých firem, ať už přímo na místě, nebo prostřednictvím spolupráce s tamním obchodním zástupcem nebo partnerem.

Premiér Babiš při své lednové návštěvě Singapuru také řekl, že Česko znovuotevře svoji tamní ambasádu. Mělo by se tak stát ještě letos. Velvyslanectví v Singapuru bylo zrušeno v roce 2008 a zastupováním českých zájmů je nyní pověřeno velvyslanectví v Indonésii. Za znovuotevření se už přede dvěma lety přimlouval také prezident Miloš Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…