Poslanci budou jednat o exekutorech, možná o fiskálním paktu

13.05.2014 6:17

Poslanci by dnes měli projednávat návrh opozičního Úsvitu na zavedení územní příslušnosti exekutorů podle krajů. Rozhodnout by mohli o normě zpřísňující vstup na letištní plochy, kterou sněmovně vrátil kvůli legislativním chybám Senát. Na pořad by se mohl dostat také návrh na přistoupení Česka k unijnímu fiskálnímu paktu. Poslanci mají na programu rovněž různé mezinárodní smlouvy.

Poslanci budou jednat o exekutorech, možná o fiskálním paktu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Zavedení územní příslušnosti exekutorů by podle autorů vedlo ke snížení nákladů exekucí, které hradí dlužník. O totéž se zhruba před dvěma lety snažil Senát, sněmovna s návrhem nesouhlasila. Kritici se obávali snížení konkurence exekutorů a vzniku monopolů.

Fiskální pakt by Česko zavázal přijmout pravidla pro rozpočtovou kázeň. Hlavními opatřeními paktu by se Česko řídilo až po přijetí eura, což v nynějším volebním období není reálné. Smlouva požaduje, aby státy, které se k ní rozhodnou připojit, do jednoho roku od platnosti paktu přijaly právní předpis, který zajistí, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP. Země, jejichž dluh převyšuje 60 procent HDP, pak musí snižovat jeho výši minimálně o pět procent z převisu ročně.

Novela zákona o civilním letectví zpřísňuje prověřování lidí, kteří mohou bez dohledu vstupovat na letištní plochu a do dalších vyhrazených prostor. Zavedení tvrdších pravidel souvisí s rostoucími nároky Evropské unie na bezpečnost na letištích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…