Poslanci budou jednat o smrti. Skupina vedená Zlatuškou prosazuje eutanazii

20.05.2016 20:58

Ve Sněmovně se zřejmě bude opět diskutovat o eutanazii. Skupina poslanců v čele s Jiřím Zlatuškou (ANO) hodlá předložit návrh, který by ve vymezených případech důstojnou smrt, jak ji autoři nazývají, umožnil. Část zákonodárců se ale k uzákonění eutanazie staví odmítavě. Obávají se například možného zneužití.

Poslanci budou jednat o smrti. Skupina vedená Zlatuškou prosazuje eutanazii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Předloha, kterou ČTK poskytl Zlatuškův asistent Milan Hamerský, by zejména uzákonila podmínky pro eutanazii. Lidé by o ní museli požádat, žádost by mohli sepsat i předem. Lékaři by mohli k eutanazii dopomoci nebo ji případně vyvolat jen u lidí v beznadějném zdravotním stavu. O splnění zákonných podmínek by rozhodovala zvláštní komise.

„Návrh zákona o důstojné smrti se snaží vyřešit mnohdy neúnosnou situaci pacienta, který trpí vážnou chorobou, případně se rovněž nachází ve stavu nezměnitelného bezvědomí, a jeho zdravotní stav vyvolává trvalé fyzické nebo psychické utrpení,“ uvedli autoři v důvodové zprávě. Ač právní řád sebevraždu nepostihuje, pokládají za důstojnější zakotvit možnost ukončení života člověka na základě jeho dobrovolného rozhodnutí.

Po obezřetnosti ale volá například poslanec ČSSD Jan Chvojka. „Vede mě k tomu zejména obava z možného zneužití tohoto institutu, otázka, zda je těžce nemocný pacient opravdu schopen odpovědně se vyjádřit k takové možnosti, i názor, že úkolem lékaře je léčit a pomáhat pacientům,“ řekl.

Proti eutanazii se postavili poslanci Jiří Mihola (KDU-ČSL), Marek Benda (ODS) a Soňa Marková (KSČM). „Lidský život vnímám jako nejvyšší hodnotu, která je hodna ochrany od početí po přirozenou smrt,“ řekl Mihola. Na základě odborných konzultací tvrdí, že současná lékařská věda je na takové výši, že dokáže nevyléčitelné nemoci a těžké stavy řešit a zmírňovat utrpení jinak než tímto nástrojem, který lze zneužít.

„Jedná se zase jenom o další z projektů kulturního marxismu a snahy rozbít řád tradičního desatera – nezabiješ,“ uvedl Benda. Soudí navíc, že i zkušenosti ze zemí, které eutanazii legalizovaly, jsou znepokojivé. „Člověk neumí život dát, neměl by ho ani brát,“ dodal.

„KSČM zavedení eutanazie nepodporuje z důvodu toho, že nelze zcela zajistit, aby nebylo možné tento institut zneužít. Za důležité považujeme mnohem více podpořit paliativní a hospicovou péči,“ řekla Marková. Rovněž podle Chvojkova mínění by mělo úsilí společnosti směřovat k tomu, jak nevyléčitelně nemocným lidem jejich utrpení zmírnit a umožnit jim prožití posledních dnů co nejkvalitněji.

O eutanazii se v dolní komoře Parlamentu mluvilo zhruba před deseti lety. Tehdy z ankety mezi poslanci vyplynulo, že návrh zákona o eutanazii by v Poslanecké sněmovně s největší pravděpodobností neuspěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …