Poslanci budou opět rozhodovat o tom, jak moc sobě, prezidentovi, členům vlády a senátorům zvýší platy

14.11.2014 6:21

Poslanci se dnes na mimořádné schůzi vrátí k jednání o platech ústavních činitelů. Podle vládní předlohy by měly vzrůst zhruba o procento. Nová úprava by měla platit od ledna, jinak by se platy například prezidenta, členů vlády a zákonodárců zvýšily po několikaletém zmrazení o více než čtvrtinu.

Poslanci budou opět rozhodovat o tom, jak moc sobě, prezidentovi, členům vlády a senátorům zvýší platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Diskuzi o platech přerušili poslanci před týdnem po procedurálních zmatcích. Normu sice poslali do výborů, nezkrátili ale lhůtu pro její posouzení.

Někteří poslanci se na novelu dívají kriticky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přišel ve středu s návrhem, podle kterého by činitelům vzrostly mzdy o 3,5 procenta stejně jako státním zaměstnancům. Ze sněmovny znějí hlasy, podle nichž by se měl znovu zavést automatický výpočet, který fungoval před zmrazením.

Vládní předloha o úpravě platů ústavních činitelů počítá s růstem základny, od níž se platy ústavních činitelů odvíjejí, o 517 na 52.248 korun. Pokud by norma neplatila, platy by se vypočítávaly ze základny 65.103,50 koruny. Takové zvýšení by státní rozpočet vyšlo příští rok na 118,6 milionu korun navíc místo 4,6 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…