Poslanci budou schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok

30.11.2019 17:49

Poslance čeká ve středu celodenní schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok. O dva dny později by mohli hlasovat o dalších předlohách k elektronizaci státní správy. Jde o rozšíření možnosti použití bankovní identity lidí pro ověřený přístup k elektronickým službám veřejné správy a návrh na elektronizaci stavebního řízení.

Poslanci budou schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny bylo hlasování o daňovém balíčku

Schůze Sněmovny bude pokračovat v úterý odpoledne. Na programu jsou zejména zákony, které poslancům vrátil Senát. Dolní komora Parlamentu by měla rozhodnout, zda se soudní tlumočníci a překladatelé budou řídit samostatným zákonem, který upraví jejich činnost. Senátoři předlohu zamítli.

Opakovaně poslanci rozhodnou také o uzákonění pravidel pro výběr kandidátů do orgánů státních a polostátních firem, která mají omezit dosazování politických nominantů do takzvaných trafik. Senát chce v návrhu zákona upravit střet zájmů uchazečů.

Základní parametry návrhu státního rozpočtu včetně 40miliardového schodku už Sněmovna schválila. Ve finále ji vedle závěrečného verdiktu čekají dílčí hlasování o více než stovce poslaneckých návrhů na přesuny peněz v celkovém objemu zhruba 177 miliard korun. Peníze chtějí přidávat zejména na platy učitelů, na opravy silnic, na sociální služby, na armádu nebo třeba na pozemkové úpravy. Brát chtějí třeba z plánovaných výdajů na státní dluh, ze slev na jízdné nebo z peněz na podporu agropotravinářského komplexu.

Občanští demokraté předložili i návrhy, které v souhrnu ubírají z plánovaných výdajů 46 miliard korun. Chtějí tím vládě ukázat, že je možné sestavit vyrovnaný rozpočet. Obdobným směrem míří i úprava Pirátů v objemu 12,7 miliardy korun.

Rozpočtový výbor už dříve doporučil přidat menším obcím 600 milionů na investice do škol a bytů. Stejnou částku chce přesunout na sociální služby.

Očekává se, že Sněmovna drtivou většinu individuálních poslaneckých návrhů na přesuny peněz zamítne. Návrh rozpočtu jako celek by měla hlasy poslanců koaličních ANO a ČSSD a s podporou KSČM schválit. Předloha zamíří rovnou k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi. Senát se rozpočtovými záležitostmi nezabývá.

Možnost využívání bankovní identity lidí pro ověřený přístup k elektronickým službám veřejné správy zvýší podle předkladatelů poslanecké bankovní novely dostupnost on-line služeb vyžadujících prokázání totožnosti. Povede podle nich k dalšímu rozvoji regulovaných on-line služeb a veřejných služeb e-Governmentu. Internetové bankovnictví má v Česku kolem pěti milionů lidí. Využívání rozšířených možností bankovní identity nebude nijak zpoplatněno.

Elektronizace stavebního řízení by měla vést ke zkrácení a zjednodušení řízení pro investory, projektanty, správce inženýrských sítí i úředníky. Vznikl by informační systém pro vyřizování všech záležitostí stavebních řízení a datové úložiště projektové dokumentace, úkonů v řízení a rozhodnutí. Elektronicky by bylo možné vést i stavební deník. Předloha by zavedla rovněž identifikační číslo stavby, které umožní sledovat její osud od jejího povolování až po demolici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…