Poslanci budou schvalovat protikuřácký zákon až v květnu

04.04.2016 14:21

Poslanci budou na své nadcházející schůzi schvalovat například novou regulaci a zdanění hazardu, měli by rozhodnout o omezení prodejní doby v obchodech a také o osudu takzvaného protikuřáckého zákona. Na návrhu programu, který dnes schválil organizační výbor, je celkem 227 bodů.

Poslanci budou schvalovat protikuřácký zákon až v květnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule zákazu kouření v metru

Schůze Sněmovny začne v úterý 12. dubna. Poslanci by měli jednat nejprve dva týdny a po týdenní přestávce na jednání výborů by měla schůze pokračovat od úterý 3. května.

O nové regulaci a zdanění hazardu by měli poslanci rozhodovat ve středu 13. dubna. Opatření má platit od příštího roku. Rozpočtový výbor doporučil schválit možnost, aby část daní z loterií a kurzových sázek mohly firmy posílat na podporu sportovních aktivit dětí a mládeže. Podpořil i zvýšení podílu obcí ze zdanění hazardu na úkor podílu státu.

O dva dny později by podle návrhu programu mělo přijít na řadu závěrečné schvalování senátního návrhu na omezení prodejní doby v obchodech. Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do 12:00. Zákon ale čelí návrhu na zamítnutí, kritizuje ho pravice i vládní hnutí ANO. Není vyloučeno, že Sněmovna předlohu proti původnímu návrhu zmírní.

Hospodářský výbor doporučil schválit pozměňovací návrh, podle kterého by se zavírání netýkalo velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 metrů čtverečních, v nichž je více nájemců.

Začátkem května má přijít na řadu závěrečné schvalování protikuřáckého zákona, který má zakázat kouření v restauracích, barech a podobných provozech. Řeší také alkohol a další návykové látky. Sešly se k němu asi dvě stovky pozměňovacích návrhů. Zdravotnický výbor doporučil například, aby kuřáci mohli kouřit v otevřených stanech, které se využívají při koncertech pod širým nebem. V čajovnách by zákazníci mohli v oddělených prostorách kouřit vodní dýmku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…