Poslanci budou schvalovat rozsáhlou novelu energetického zákona

10.04.2015 6:00

Poslanci budou dnes schvalovat rozsáhlou novelu energetického zákona. Rozhodnou taky o podobě novel zákonů o hospodaření energií a o poskytování služeb spojených s bydlením, které Sněmovně vrátil s úpravami Senát.

Poslanci budou schvalovat rozsáhlou novelu energetického zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku ve sněmovně

Novela energetického zákona mění mimo jiné způsob platby poplatku za obnovitelné zdroje energie a má umožnit rozvoj menších střešních fotovoltaických elektráren. Poslanci k předloze podali stovky pozměňovacích návrhů. Energetický regulační úřad i někteří zákonodárci varují před tím, že nejsou dostatečně vyčísleny finanční dopady normy.

V zákonu o hospodaření energií chtějí senátoři zmírnit požadavky na plošnou instalaci měřidel a indikátorů spotřeby tepla v bytových domech. Měřidla by se podle nich nemusela montovat tam, kde se to nevyplatí. Vládní novela počítá především s tím, že při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947, u níž nebyla od té doby žádná větší změna, by vlastník po dohodě s kupcem nebo nájemcem nemusel předkládat průkaz energetické náročnosti.

Předloha o službách u bydlení měla zavést od příštího roku rozúčtování nákladů na spotřebu tepla v bytech podle údajů odečtených z měřidel. Senát navrhl upravit normu tak, aby se náklady daly rozúčtovat i na základě dohody nájemců nebo vlastníků bytů. Účtování na základě dohody by mělo být možné v případech, kdy nebude nutné měřidla instalovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…