Poslanci budou schvalovat zavedení kariérního řádu učitelů

07.04.2017 6:24

Poslanci by dnes měli schvalovat zavedení kariérního řádu učitelů, plošné zavedení občanských průkazů s kontaktním čipem a cizineckou novelu, do něhož by se mohla dostat sporná opatření k omezení ekonomické migrace. Sněmovna by mohla hlasovat také o změnách ve vydávání řidičských průkazů.

Poslanci budou schvalovat zavedení kariérního řádu učitelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci si odhlasovali zvýšení platu. Plat poslanců se tak zvýší příští rok o 1700 Kč, což je o tři procenta. ČSSD si svou tedy nakonec prosadila

Kariérní řád předpokládá zařazení učitelů do tří stupňů od začínajících po vynikající. Pedagogové by podle zařazení byli také odměňováni. Dolní komora by také měla podle doporučení školského výboru umožnit učitelům dohodnout si s ředitelem vždy po deseti letech práce placené půlroční studijní volno. Navíc se zřejmě zvýší příplatky pro třídní učitele.

Občanské průkazy s čipem by měly lidem umožnit vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. Někteří poslanci ale poukazují na zastaralost technologie. Novela by ale navíc mohla lidem umožnit žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu ve zkrácené lhůtě.

U řidičských průkazů by měla změna spočívat v tom, že lidé by mohli žádat o jeho vydání nebo výměnu na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností, nejen v místě trvalého bydliště jako nyní. K žádosti by už navíc nepřikládali papírovou fotografii.

Vládní znění cizinecké novely předpokládá, že pracující cizinci budou moci zůstat v Česku až půl roku bez toho, aby museli po třech měsících žádat o prodloužení víz. Podnikající cizinci by mohli zůstat až dva roky, pokud by se jejich aktivity týkaly významné investice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…