Poslanci by měli vyšetřovat ne Tuhého, ale ty, co porušují pravidla, vyzval z televize topkař Korte

21.06.2016 22:47

Hosty dnešního pořadu České televize Události, komentáře byli poslanci Stanislav Huml (ČSSD), Daniel Korte (TOP 09) a Josef Zahradníček (KSČM). Tématem byla aktuální situace kolem svolání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny i kolem Policie ČR.

Poslanci by měli vyšetřovat ne Tuhého, ale ty, co porušují pravidla, vyzval z televize topkař Korte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Úvodním tématem bylo svolání bezpečnostního výboru na čtvrteční den, které uskutečnil místopředseda Bronislav Schwarz (ANO). „Svolání proběhlo v době, kdy předseda výboru Roman Váňa je mimo území republiky. Je to nestandardní postup. Osobně vnímám, že situace zraje. Schwarz je místopředsedou. Toto je něco podobného jako sarajevský atentát, akorát v menším,“ podotkl ke svolání, s nímž však souhlasí, Huml. Sarajevským atentátem je nazývána situace, k níž došlo v devadesátých letech v ODS, kdy tehdejší předseda Václav Klaus byl vyzván k odchodu v době, kdy byl na státní návštěvě Sarajeva.

„Myslím si, že svolání je v pořádku. To, co si od toho slibujeme, se snad splní,“ dodal Zahradníček s tím, že věří, že se vyslechnou všichni přítomní. Mezi pozvanými je například odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta, vrchní státní zástupce Ivo Ištvan či šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek, který včera obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací. Ten se dnes bránil trestním oznámením.

Hlasy TOP 09 jsou však proti. „Je pravda, že ten výbor je svolán v souladu se zákonem, ale je nestandardní postup svolání. Prosím, o čem bychom měli mluvit? Situaci jsem drobně zaznamenal, nicméně nevím, proč by do toho měl vstupovat sněmovní výbor, který není dotčeným orgánem v trestním řízení. Policisté to měli oznámit Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ podotkl Korte. 

Jednání by podle Humla mělo být uzavřené. „Když se bude jednat o utajovaných skutečnostech, mělo by to být uzavřené,“ podotkl. I když budou přítomní policisté zproštěni mlčenlivosti pro orgán v Poslanecké sněmovně, nebudou však stejně moci veřejně sdělit utajované skutečnosti. 

„Právní stát stojí a padá s tím, že se udržují pravidla. Tím pravidlem pro jednání policie je trestní řád. Trestní řád jasně stanovuje pravidla pro to, že pokud policista podezřívá jiného policistu z trestního činu, má informovat Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), což příslušníci ÚOOZ neudělali,“ vyjádřil se Korte. I přestože Šlachta a jeho kolegové nedůvěřují GIBS, měli podle něj postupovat podle práva. Stejný názor má i poslanec Huml. „My nemůžeme kontrolovat živé kauzy. Jsme úplně bezzubí. Nechci se nechat zatáhnout do diskuse, kdo je padouch nebo hrdina,“ reagoval Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Na stranu Šlachty se nepostavil ani Milan Štěpánek z Nezávislého odborového svazu Policie ČR. Šlachta se podle něj měl obrátit na státní zástupce či na GIBS. „Pokud veřejnost a policisté sledují to, co se děje, určitě se ptají, zda takto vůbec může policie fungovat,“ pomyslel si Štěpánek. Podle něj lze na tuto otázku těžko odpovědět. „Je tu strašná situace, protože po třech letech klidu se dostáváme do něčeho, co nás vrhá zpátky,“ dodal s tím, že členové policejního sboru jsou současnou situací rozpolceni. Vnímají jako negativní to, že se neřeší jejich platové podmínky či podstav na služebnách.

„Rovněž nechci rozhodovat o tom, kdo je padouch nebo hrdina. Není ale možné, aby někteří policisté veřejně difamovali své nadřízené. Jak je možné, že se to stalo?“ podotkl Korte. Podle Zahradníčka je chybou, že se dosud nesešla vládní koalice, aby veškeré problémy projednala. Poslanci se následně shodli na vzniku vyšetřovací komise.

„Jediné, co můžeme udělat, je, že zklidníme situaci a pokusíme se najít pravdu. Reorganizace je však bezesporu pravomocí policejního prezidenta,“ dodal Huml. „Situace je zralá na to, aby zde parlamentní orgán vyšetřil, zda byly porušeny principy právního státu,“ uzavřel Korte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…