Poslanci by se měli zabývat hlavně normami ministerstva financí

14.03.2017 6:19

Poslanci by se dnes měli zabývat v úvodním kole zejména předlohami, které připravilo ministerstvo financí. Patří k nim novela, která by dala České národní bance zákonnou pravomoc určovat parametry úvěrů na bydlení. Nyní je centrální banka vydává jako doporučení, které není striktně vymahatelné.

Poslanci by se měli zabývat hlavně normami ministerstva financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ve sněmovně

Na programu je rovněž norma, která by zjednodušila systém vnitřních kontrol ve státní správě a zvýšila odpovědnost úředníků. Na jednotlivých ministerstvech i na úrovni vlády by také měly vzniknout výbory pro audit. Proti daňovým únikům míří novela, podle níž by nadnárodní firmy musely informovat o situaci v jednotlivých zemích. Vláda navrhla, aby poslanci schválili tuto předlohu zrychleně už v prvním čtení.

Ve druhém je novela, která kromě jiného reguluje vysokofrekvenční obchodování na burzách. Předloha má zvýšit efektivitu a transparentnost podnikání na finančním trhu, na obchodníky s cennými papíry klade nové požadavky a má víc chránit zákazníky.

Poslanci by mohli probrat také daňovou novelu opozičního klubu TOP 09 a Starostů, která by zvýšila daňové odpočty pro dobrovolné dárce krve a nově by je zavedla za odběry kostní dřeně. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) k ní chce připojit návrh na zdanění korunových dluhopisů, které v minulosti nakoupili od firem jejich majitelé nebo lidé ekonomicky propojení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …