Poslanci chtějí sebrat peníze lékovému ústavu. Přesunou se přímo do rozpočtu

21.10.2014 20:54

Poslanci podpořili vládní předlohu, podle níž Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) převede příští rok do státního rozpočtu 1,7 miliardy korun. Peníze by měly posloužit jako náhrada části výpadku příjmů z třicetikorunových regulačních poplatků, které budou od ledna zrušeny. Stát chce podle důvodové zprávy pomoci také pražské Nemocnici Na Bulovce a brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. Novela zákona o léčivech míří k posouzení do zdravotnického výboru.

Poslanci chtějí sebrat peníze lékovému ústavu. Přesunou se přímo do rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládní lavice ve sněmovně při řeči Věry Jourové

SÚKL má na zvláštním účtu podle dřívějších informací přes dvě miliardy korun. Rezervy měl na nové projekty, jako jsou zavádění systému elektronických receptů a rozhodování o cenách a úhradách zdravotnických prostředků. Z těchto projektů prozatím sešlo. Do dvou nemocnic by mělo zamířit kvůli jejich špatné ekonomické situaci celkem 700 milionů korun. Bez finanční injekce by byl přímo ohrožen výkon stanoveného rozsahu zdravotní péče, píše se v důvodové zprávě. Brněnská nemocnice by podle zprávy musela poskytování péče úplně přerušit.

Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun

Zrušení regulačních poplatků, kromě devadesátikorunové platby za pohotovost, má vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v programovém prohlášení. Tento týden bude o předloze rozhodovat Senát, s největší pravděpodobností ji schválí.

Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun. Lékaři mají dostat kompenzace prostřednictvím úhradové vyhlášky do výše vybraných poplatků za loňský rok. V případě farmaceutů chce ministerstvo zavést zvláštní výkon vydání léčebného přípravku na recept, který by byl hrazen z pojištění. Stát by měl lékárnám kompenzovat asi 40 procent, což by mělo činit zhruba 12 korun za recept.

Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…