Poslanci chtějí zpřísnit zákon o významné tržní síle

08.05.2014 14:55

Poslanci chtějí zpřísnit zákon o významné tržní síle, který má především chránit dodavatele velkých obchodních řetězců. Zpřísnění navrhl vložit zemědělský výbor do novely zákona o potravinách, kterou poslanci ve středu propustili do závěrečného čtení. Zatímco Potravinářská komora změny vítá, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka považuje způsob projednání novely za podraz na obchodníky. Sněmovna by měla o zákonu rozhodovat příští týden.

Poslanci chtějí zpřísnit zákon o významné tržní síle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

První ze změn se týká samotné definice významné tržní síly. Nově by měla ze zákona zmizet podmínka, aby byl dodavatel v důsledku situace na trhu na odběrateli závislý v případě prodeje svého zboží. Nově by mělo platit, že o významnou sílu jde jen tehdy, když si v důsledku situace na trhu může odběratel jednostranně vynutit výhodně obchodní podmínky.

Zákon musí být skutečně účinný, míní Kováčik

Výbor také navrhuje, aby se při posuzování významné tržní síly nebraly v úvahu tržní podíl a finanční síla dodavatele i odběratele, ale pouze odběratele. Návrh také vypouští slovo „soustavně" z paragrafu, který říká, že zneužitím významné tržní síly je soustavné porušování stanovených podmínek a pravidel.

Zpravodaj k novele Pavel Kováčik (KSČM) poukazuje na to, že vláda stáhla z projednávání již připravenou novelu tohoto zákona, a poslanci hlavní věci vtělili do pozměňovacího návrhu k zákonu o potravinách. Odmítl, že by šlo o přílepek, tedy změnu nesouvisejícího zákona. „Byla to dohoda v podstatě všech klubů," řekl Kováčik ČTK. „Ten zákon musí dostat, řekněme, nějaké ,zuby'," míní Kováčik. „Musí být skutečně účinný a tam jde o to, aby se maloobchodní řetězce chovaly podle toho, jak se chovají v zemi svých matek," dodal.

„Tuto aktivitu vítáme a velmi oceňujeme, ze se tohoto zákona ujal tak aktivně zemědělský výbor," uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. „Díky této novele dojde ke zpřesnění stávajícího zákona i postižení těch praktik v dodavatelsko-odběratelských vztazích, které dosud nebyly v zákoně uvedeny," poznamenala. Potravináři podle ní věří, že novela významně zlepší fungování vztahů mezi dodavateli a odběrateli.

Zákon o významné tržní síle se vztahuje na prodej zemědělských a potravinářských výrobků

Navržené změny však podle předsedy svazu obchodu Juračky ani neprošly legislativní radou vlády a jednostranně poškozují především konečného zákazníka. „Je zcela evidentní, že vypuštění slov ,soustavně' a ,podstatně' velmi zpřísňuje celý zákon a doslova vydává tak obchodníky na milost, či nemilost kontrolnímu orgánu - ÚOHS," řekl ČTK Juračka. Podle něj tímto návrhem jde o čisté prosazování skupinového zájmu na úkor oprávněných zájmů spotřebitelů a státu.

Zákon o významné tržní síle se vztahuje na prodej zemědělských a potravinářských výrobků. Řetězcům podle něj hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů Kč nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…