Poslanci dali zelenou změnám v zákoně o potravinách

05.02.2014 14:22

Sněmovna ve středu v prvním schvalovacím kole podpořila rozsáhlou vládní novelu zákona o potravinách. Norma má mimo jiné zvýšit pokuty za klamání spotřebitelů a také zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci budou mít nově povinnost deklarovat, odkud pochází většina jejich zboží. Na kvalitu zvěřiny by nově měla dohlížet Státní veterinární správa.

Poslanci dali zelenou změnám v zákoně o potravinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sobotkova vláda v poslanecké sněmovně

Norma kromě toho také navrhuje, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli značit podíl hlavní složky výrobku a jméno výrobce. Obchodní řetězce s tržbami přesahujícími pět miliard korun ročně mají mít povinnost informovat u vstupu do prodejen o pěti hlavních zemích, ze kterých pochází jejich zboží. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) však loni v listopadu tento záměr označil za protiústavní.

Jak podotkla ČTK, návrh zákona zvyšuje i některé sankce. Například maximální pokuta za nedodržení požadavků na označování potravin nebo kvalitativní parametry má vzrůst ze současných tří na deset milionů korun. Novela počítá také se zavedením nahlašovací povinnosti pro dovozy vybraných potravin rostlinného původu. Podobnou povinnost již mají dovozci živočišných produktů.

Jurečka: Vláda chce zvýšit potravinovou soběstačnost

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ujistil, že vláda bude dělat vše pro to, aby zvýšila potravinovou soběstačnost i podíl domácích potravin na pultech. K normě ve své řeči za sněmovním pultíkem vtipně podotkl, že když si chtěl objednat v jedné ze sněmovních restaurací nealkoholické pivo, tak jediné, které bylo k dostání, pocházelo z Německa. „Takže měli bychom začít možná i tady u sebe," poznamenal.

Zákon také navrhuje, aby na kvalitu zvěřiny v celém potravinovém řetězci dohlížela Státní veterinární správa místo hygieniků, a to včetně nabídky zvěřiny v restauracích a jídelnách. Společné kontroly veterinářů a hygieniků prý ukázaly, že v restauracích se používá maso z ulovené zvěře, která neprošla kontrolou. Navrhovaná změna by proto měla tuto situaci zlepšit.

„Poznatky z praxe ukazují, že nemalá část ulovené zvěře je uváděna do oběhu nelegální cestou," stojí v důvodové zprávě k normě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…