Poslanci dnes mimo jiné zdraží krabičku cigaret o několik korun

02.10.2015 6:07

Poslanci dnes budou rozhodovat o zdražení cigaret a dalších tabákových výrobků. Schvalovat budou taky předlohu, která by České poště zajistila pravidelné kompenzace ze státního rozpočtu. Na programu je rovněž rozhodování o azylové novele. Mohla by se do ní dostat poslanecká úprava, podle níž by stát mohl vyhostit cizince, kteří na českém území opakovaně spáchají závažnou trestnou činnost.

Poslanci dnes mimo jiné zdraží krabičku cigaret o několik korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nekuřácká zóna

Sněmovna bude schvalovat také úpravy ve vydávání občanských průkazů a pasů. Kvůli normě podraží takzvané expresní pasy, nově ale budou mít strojově čitelné biometrické údaje a standardní dobu platnosti. Lidem starším 70 let budou úřady vydávat občanské průkazy s prodlouženou platností.

Cigarety a další tabákové výrobky podraží kvůli zvýšení spotřební daně. Za krabičku cigaret kuřáci zaplatí v příštím roce o tři až čtyři koruny navíc, v dalších dvou letech vzroste cena o korunu až dvě. Důvodem pro zvýšení sazeb je hlavně evropská směrnice.

Česká pošta by díky novele mohla dostat od států ještě letos 700 milionů korun, v dalších letech klesne částka na půl miliardy korun. Státní dotace mají nahradit uzákoněné příspěvky na zajišťování základních služeb z kompenzačního fondu, který je nefunkční.

Poslanci by se mohli dostat i k úvodnímu kolu projednávání normy o státní podpoře kinematografie a zavedení kontroverzního prokazování původu majetku.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…