Poslanci dnes schválili návrh, aby se fondy druhého důchodového pilíře uzavřely pro nové klienty

29.04.2015 10:20

Fondy druhého důchodového pilíře se pravděpodobně uzavřou pro nové klienty. Předpokládá to vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna. Jde o první krok ke zrušení tohoto způsobu spoření na penzi. Opoziční občanští demokraté neuspěli s návrhem, jenž by zachoval nynější stav a lidé by se mohli do fondů nadále hlásit. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Poslanci dnes schválili návrh, aby se fondy druhého důchodového pilíře uzavřely pro nové klienty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

Dobrovolný pilíř spočívá v tom, že lidé si mohou převést tři procenta odvodů z průběžného státního systému do vlastního spoření u penzijních společností. Další dvě procenta musí přidat ze svého.

Ve druhém pilíři je kolem 85.000 účastníků. Ze státního průběžného pilíře do něho šlo dosud asi 1,2 miliardy korun. Fondový druhý pilíř má podle vládních plánů zaniknout k příštímu roku.

Pravicové opozici vadí, že vládní koalice nenabídla alternativu

Kritici druhého pilíře tvrdí, že ze státního financování vyvádí peníze. Druhý pilíř zavedla někdejší pravicová vláda Petra Nečase (ODS) s tvrzením, že objem peněz na důchody díky němu poroste. Sociální demokraté už tehdy avizovali, že až budou ve vládě, druhý pilíř zruší. Jeho autoři říkají, že právě tato rétorika způsobila malý zájem o vstup do fondů. Současná pravicová opozice vytýká vládní koalici to, že nenabídla žádnou alternativu.

Nynější novelu vláda zdůvodňuje tím, že se sníží administrativní nároky na vypořádání peněz klientů fondů. Nebude taky růst objem peněz, které by v souvislosti s případným vstupem dalších lidí do druhého pilíře nebyly odvedeny do státního rozpočtu. Občanští demokraté pochybují o tom, že tyto údajně spekulativní vstupy do fondů existují. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury je současný zákon zbytečný a jen zaplevelí právní řád.

Současní klienti druhého pilíře se podle plánů budou moci v souvislosti s jeho zrušením rozhodnout, zda budou chtít naspořené peníze dostat v hotovosti poštou, převést na svůj účet, nebo do třetího pilíře, tedy do vlastního doplňkového penzijního spoření.

Předloha taky ruší povinnost fondů získat do dvou let od udělení povolení nejméně 50.000 klientů, podmínka podle vlády kvůli jejich rušení ztrácí význam. Původní norma předpokládá, že fond, který by nedosáhl stanoveného počtu účastníků, by musel být převeden pod jinou penzijní společnost. Nyní nesplňuje tuto podmínku žádný z fondů.

Norma také fondům prodlouží možnost investovat konzervativně i v případech, že tak podle stanov nejsou zaměřeny. Změna má podle důvodové zprávy ochránit peníze klientů před možným kolísáním hodnoty majetku v důchodových fondech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…