Poslanci dostali na stůl zákon o detektivech a zhrozili se. Napříč celým spektrem

31.08.2016 20:48

Zákon, který má přímý vliv na 6 754 podnikatelských subjektů s více než 45 000 zaměstnanci a ročním obratem přes 18 miliard korun ročně, dnes členy výboru pro bezpečnost příliš nenadchnul.

Poslanci dostali na stůl zákon o detektivech a zhrozili se. Napříč celým spektrem
Foto: Tomáš Nový
Popisek: Jednání bezpečnostního výboru sněmovny

Vzácně se na tom shodli jak zástupci opozice, tak členové stran vládní koalice, když se v rámci diskuze nad pozměňovacím návrhem zákona o bezpečnostní činnosti vzešlým z Podvýboru pro Policii ČR, obecní policie a SBS dostali k samotné podstatě zákona a jeho koncepci.

Podle zástupců ministerstva vnitra má návrh zákona vyjmout soukromé bezpečnostní služby ze stávajícího režimu živnostenského zákona a zpřísnit tak podmínky podnikání v této oblasti udělením licence na maximálně 10 let po vyjádření zpravodajských služeb a policie.

Samo ministerstvo ústy svých zástupců na jednání výboru přiznalo, že jejich návrh má i záporné stránky jako například zvýšené náklady na administrativu spojenou s udělováním licence či dozorem nad dodržováním ze strany ministerstva. Důvodová zpráva ministerstva vnitra uvádí, že se jedná o sumu až 30 miliónů korun! Podle zpravodaje zákona - poslance Schwarze v případě přijímání nového zákona náklady logicky vznikají.

Ze strany poslanců ČSSD padaly na obhajobu zákona i připomínky zohledňující to, že různé podoby zákona se projednávají už několik volebních období a je třeba již zákon přijmout, nehledě na jeho nedokonalost, kterou sami v diskuzi připustili.

Podle poslance Chalupy z ANO je ale logické, že když je nějaká norma nebo zákon připraven špatně, nestane se nic, když bude diskuze kolem něj pokračovat tak, aby byl přijat kvalitní zákon: „Zákon se nesmí schvalovat jen pro to, že se na něm dělá 10 let!“

Poslanec Korte navrhl zpřísnit výkon detektivní činností tak, aby nemohlo docházet ke zneužívání zpravodajské techniky a narušování soukromí osob.

Poslankyně Jana Černochová z ODS má k zákonu zásadní výtky týkající se ochrany měkkých cílů a nezapojení bezpečnostních agentur do podpory bezpečnostní strategie státu. Kritizovala i fakt, že všichni žadatelé o licenci budou podrobeni bezpečnostní prověrce zpravodajských služeb, obdobné prověrce NBÚ pro stupeň utajení „tajné“.

Chalupa se shodl s většinou připomínek J. Černochové a dále upozornil na rozdíl v charakteru služeb poskytovaných agenturami, kdy se od sebe zásadně liší pozice vrátného, fyzické ostrahy nebo člena týmu na převoz peněz. Zákon tak jak je napsán s kategorizací činností nepočítá, což je chyba. Policie s dojezdovými časy 20 minut často není schopna rychle zasáhnout na místech, kde se už vyskytují pracovníci SBS (např. obchodní centra) a přitom ti, pokud by zákon kladl důraz na jejich kvalitu, by mohli zabránit větším tragédiím.

Ivan Gabal z KDU-ČSL s ohledem na význam zákona a velikost trhu, kterého se týká, navrhl, aby bezpečnostní výbor došel ke společnému koncensu nad tímto zákonem. Pomoci by tomu mělo i společné pracovní setkání poslanců a reprezentantů bezpečnostního sektoru a otevření další hlubší diskuze nad aspekty návrhu.

Poslanec Richard Dolejš z ČSSD souhlasil s tím, že kategorizace by se v zákoně měla objevit a zákon by bylo vhodné tedy ještě dopracovat po diskuzi napříč politickým spektrem.

Martin Lank z Úsvitu pojmenoval jeden ze zásadních problémů bezpečnostních agentur, a to soupeření pomocí cen, kdy jako příklad uvedl nedávná výběrová řízení na ministerstvu kultury a zemědělství, kdy byla nejnižší cena jediným parametrem. To že je pak nízká vysoutěžená cena navýšena o státní příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením se už ale nikde neukazuje. A co je výsledek? Památky a důležité objekty hlídají lidé s výrazným zdravotním hendikepem!

Kategorizaci a nastavení přísnějších podmínek fyzické zdatnosti podpořil i předseda podvýboru pro policii ČR, obecní policie a SBS Zdeněk Ondráček z KSČM, který vysvětlil, že předložený pozměňovací návrh podvýboru zahrnuje pouze připomínky akceptované ministerstvem vnitra.

V rámci diskuze také opakovaně zazněly návrhy na kontrolu výkonu bezpečnostních činností vlastní oborovou komorou.

Poslanci na základě bouřlivé diskuze projednávání bodu přerušili a nad zákonem budou nadále pracovat tak, aby došlo ke kvalitativnímu posunu navrhované právní úpravy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…