Poslanci grilovali Sobotku kvůli OKD. Pohádka plná čísel, posmíval se Černoch jeho vysvětlování, jak to bylo

01.07.2016 8:01

Poslanci včera probírali situaci v těžební společnosti OKD, jež se ocitla v úpadku. Jednání, které bylo podle Lidových novin plné emocí, však nemá žádný závěr.

Poslanci grilovali Sobotku kvůli OKD. Pohádka plná čísel, posmíval se Černoch jeho vysvětlování, jak to bylo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Kritika se snesla především na současného premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který v době, kdy se privatizoval minoritní balík akcií společnosti, byl ministrem financí. Před 12 lety to byl on, kdo tehdejší vládě opakovaně předkládal klíčové materiály k prodeji akcií za cenu 4,1 miliardy korun. Prodejem akcií však podle žalobce Tomáše Černého vznikla státu škoda šest miliard korun. Loni již kvůli tomu stanuli před soudem dva úředníci Fondu národního majetku a soudní znalec. 

Hnutí Úsvit sice včera požadovalo, aby k celému případu vznikla vyšetřovací komise, k tomu se však poslanci nedostali. Podle Marka Černocha z hnutí je celá kauza tunelem, vůči kterému je tunel Blanka malou skulinkou. 
 
Sobotka kritiku na svou osobu odrážel s tím, že problém s prodejem se zrodil už v 90. letech, kdy stát v podniku ztratil majoritu. V roce 1996 bylo prý klíčovým momentem snížení základního kapitálu společnosti. Černoch však toto vysvětlení nazval pohádkou plnou čísel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…