Poslanci kritizují podobu antikuřáckého zákona

16.10.2015 15:55

Návrh „antikuřáckého zákona“, který přinesl do parlamentu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), čelí vzrůstající kritice poslanců. Vyplývá to z ankety, kterou učinila Česká justice mezi zákonodárci o návrhu zákona O ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek.

Poslanci kritizují podobu antikuřáckého zákona
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Největší porozumění mají poslanci pro zákaz kouření ve všech restauračních zařízeních. Naopak odpůrci převažují u zákazu podávání piva a kouření na festivalech. Poslanci také nejsou většinou srozuměni s házením elektronických cigaret do jednoho pytle s klasickými tabákovými výrobky. Převážná většina těch, kteří odpověděli na anketní otázky, nepodporuje zákaz elektronických cigaret v restauracích.

Nejednoznačně vyznívají reakce na zavedení možnosti vyhlašovat nekuřácké zóny na otevřených prostranstvích pro města a obce. Z reakcí zákonodárců vyplývá, že jim není zcela jasná praktická proveditelnost a vymahatelnost takovýchto ustanovení v navrženém zákoně. Návrh zákona půjde do prvního čtení na schůzi poslanecké sněmovny, která začíná příští týden.

Úplný zákaz kouření v restauracích naráží

Plošný zákaz kouření v restauračních zařízeních však naráží na nesouhlas i u koaličních poslanců. „Současné zákony jsou více než dostatečné. 70% restaurací a 85% hotelů jsou již nekuřácké.“ sdělil České justici poslanec zdravotnického výboru za ČSSD Jiří Koskuba. Odmítavě k zákazu kouření v restauracích se staví i další poslanci ČSSD Milan Urban a Antonín Seďa. Adolf Beznoska (ODS) podporuje rozdělení restaurací na kuřácké a nekuřácké. Proti úplnému zákazu kouření v restauracích se vyslovil také předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Poslanec Martin Lank (Úsvit-NK) zdůrazňuje, že „majitelé by si měli sami určit, jaký typ restaurace chtějí provozovat, personál se může rozhodnout, kde chce dělat, a zákazníci si mohou vybrat, zda chtějí do kuřáckého nebo nekuřáckého podniku“. Lank argumentuje tím, že zákaz má smysl pouze ve vnitřních prostorách, kam člověk musí a nemá na výběr.

 

Průzkum na téma kouření mezi veřejností z počátku září 2015

 

Ministr zdravotnictví Němeček (ČSSD) se však může při prosazování vládního návrhu zákona opřít také o část opozičních poslanců. Zákaz kouření v restauracích podporuje například komunistická poslankyně Soňa Marková (KSČM). „Jsem dlouhodobě pro zákaz kouření v restauracích z důvodu ochrany veřejného zdraví především mladých lidí a dětí,“ říká Marková. Pro zákaz je „naprosto jednoznačně a nekompromisně“ také poslanec Jiří Štětina z Úsvitu-NK. Najdou se však i takoví, kteří nepatří ani mezi přesvědčené odpůrce nebo příznivce zákazu kouření. „Svůj názor si ještě stále pod tíhou různých argumentů dotvářím“ odpověděl na anketní otázky člen zdravotnického výboru a lékař Milan Brázdil (ANO 2011).

Elektronické cigarety nejsou tabákový výrobek

Většina poslanců, kteří odpověděli na anketní otázky, nechce zakazovat kouření elektronických cigaret v restauracích. V září na toto téma proběhl v Poslanecké sněmovně seminář pod záštitou poslance Igora Nykla (ANO 2011). „Dnes existují čtyři generace elektronických cigaret a důležité je, že výrobky, které přicházejí na trh, se prakticky vůbec nepodobají cigaretám a jejich název tedy není ideální – spíše by mělo jít o systémy k inhalaci nikotinu bez spalování. Neprodukují kouř, zápach, tisíce chemikálií v kouři a dokonce ani toxický odpad ve formě nedopalku a oharek, který je příčinou asi sedmi procent požárů. Riziko pasivního kouření je prakticky blízké nule,“ uvedla na semináři s názvem Regulace elektronických cigaret: riziko nebo příležitost? docentka Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze s tím, že nedávná souhrnná britská studie přichází s tím, že e-cigarety jsou o 95 procent méně nebezpečné než klasické cigarety. Už několik desítek odborných prací přitom v současnosti dokazuje, že e-cigarety skutečně při odvykání fungují. V Británii je tak jedna značka registrována jako lék a také hrazena. Podle britské studie z loňského roku pak e-cigarety užívají většinou lidé společně s cigaretami, o zhruba polovinu méně je těch, kdo díky nim s klasickým tabákem skončili. Jen naprosté minimum lidí kouří elektronické cigarety, aniž by někdy užívalo tabák.

Na zákazu používání elektronických cigaret v restauracích netrvá ani místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN), přestože podporuje zákaz kouření klasických cigaret v pohostinství. Za naprostou absurditu považuje poslanec Martin Lank (Úsvit-NK) vysoké finanční postihy restauratérů za užívání elektronických cigaret hosty v restauračních zařízeních. Elektronickou cigaretu může jednoznačně rozpoznat pouze laboratorní chemický rozbor. „Má to stejnou logiku, jako by měl majitel autopůjčovny platit vysoké pokuty za to, že někdo z jeho zákazníků poruší dopravní předpisy,“ říká Lank. Nabízí ještě jeden analogický příklad, kdy by měl být zavřen provozovatel kina za to, že si v něm někdo z diváků pirátsky nahrává film.

Nekuřácké zóny u obecního rybníka budí rozpaky

Nejasnosti panují i v tom, jakým způsobem si Ministerstvo zdravotnictví představuje výkon pravomocí obcí vyhlašovat nekuřácké zóny na všech veřejných prostranstvích. Vyhláškou by pak obce mohly zakazovat kouření na náměstí, na parkovišti před supermarketem nebo u obecního rybníka. „Pro mne je tato část návrhu nepřijatelná a pokud by předloha v této podobě prošla, zůstává na ministerstvu, jak se s případnými překážkami proveditelnosti v praxi vypořádá,“ řekla České justici poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Otázky panují také nad vymahatelností takového zákazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…