Poslanci mohou o důvěře vládě jednat i po půlnoci, zřejmě ji ale získá

18.02.2014 19:28

Poslanci budou možná jednat o vyslovení důvěry nové vládě ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL až do pozdní noci. Sněmovna si to v úterý odpoledne odhlasovala na návrh koaličních klubů. Do diskuse byla po sedmihodinovém jednání stále přihlášena více než dvacítka členů dolní komory. Vedle programového prohlášení kabinetu se probírala i účast členů vlády v sálu.

Poslanci mohou o důvěře vládě jednat i po půlnoci, zřejmě ji ale získá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

„Strávíme tady spolu hezký večer," konstatoval předsedající Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) potom, co sněmovna odhlasovala, že bude moci jednat případně i po 21:00 a po půlnoci. Jednací den končí podle řádu komory právě v 21:00.

Poslanec Vladimír Koníček (KSČM) asi po dvou hodinách po tomto hlasování upozornil na to, že podle staršího usnesení mají být v jednacím sálu při jednání o důvěře všichni členové vlády. Žádal o přerušení schůze, protože byli přítomní jen někteří.

Po poradě předsedů poslaneckých klubů šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že požádal vládu, aby se účastnila v počtu více než jednoho člena. „Jsem přesvědčen, že můžeme pokračovat," uvedl. Šéf frakce ODS Zbyněk Stanjura oponoval, že „víc než jeden nejsou všichni". Nabádal k tomu, aby se členové kabinetu vrátili ze sněmovních restaurací do sálu. Debata ale nakonec pokračovala.

Na poslance, kteří se písemně přihlásili do debaty, přišla řada zhruba až po pěti hodinách rozpravy. Vedle prezidenta Miloše Zemana, který v úvodu pronesl projev, vystoupili na začátku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další lidé s přednostním právem. Poslanci také využili možnost krátkých faktických poznámek.

Z opozičních řad už zazněly poznámky o tom, že jednání svými vystoupeními obstruují vládní poslanci. Sobotka na to podotkl, že v minulosti to bylo ve sněmovně podle něho tak, že opozice diskutovala a vláda nereagovala a mlčela.

Vzhledem k pohodlné koaliční většině a prohlášení poslanců opozičního Úsvitu, že při hlasování opustí sál, je prakticky jisté, že kabinet při hlasování důvěru získá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…