Poslanci nám dovolí jezdit rychleji po dálnici. Ale jen někde

29.04.2015 13:32

Na některých úsecích dálnic bude možné zvýšit nejvyšší možnou povolenou rychlost až na 150 km/hod. Schválila to Poslanecká sněmovna. Podporu totiž získal návrh opoziční ODS. Novelu musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident.

Poslanci nám dovolí jezdit rychleji po dálnici. Ale jen někde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice D1 na Chodově

Silniční novela vedle zvýšení rychlosti na vybraných úsecích silnic prvních tříd z 90 na 110 kilometrů za hodinu předpokládá mimo jiné také úřední přeměnu rychlostních silnic na dálnice.

Zvýšení povolené rychlosti na některých úsecích dálnic až na 150 km/h navrhl poslanec z ODS Ivan Adamec. "Neznamená to automatické zvýšení, je to pouze možnost," zdůraznil dnes v jednacím sále komory Adamec. Zvýšení rychlosti by bylo podle něj možné povolit pouze za dobrého počasí a nízké intenzity dopravy a signalizovat je budou elektronické značky. Týkat se bude především nově vybudovaných úseků dálnic s nízkou dopravní zátěží, odpovídajícím povrchem a dostatečným rozhledem.

Testovali nové Porsche na 300 km v hodině...

Adamec se za debatním pultíkem rozhovořil hlavně o Německu, kde je možnost dokonce neomezené rychlosti.

„Myslím si, že je potřeba se dívat i trochu dál do světa. Nechce to povolení rychlosti ad hoc všude, kde se to prostě hodí jakoby automaticky. Chceme, aby to proběhlo ve správním řízení za dozoru patřičných státních orgánů. Ale musím připomenout, že třeba v takové Austrálii - teď jsem četl nějaký odborný časopis - testovali nové Porsche, testovali ho legálně 300 km v hodině, protože uvolnili některé dálniční trasy do vnitrozemí na neomezenou rychlost. Takže není úplně pravda to, že by se někde toto nedělo,“ zmínil Adamec na poznámky ministra dopravy Dana Ťoka, který se zvýšením povolení rychlosti nesouhlasil.

„Tady nedáváme dobrý precedent. Našim záměrem nebylo zvýšit rychlost na 150 kilometrů na dálnicích,“ uvedl Ťok pro novináře. Za debatním pultíkem pak ministr upozorňoval například na to, že dálnice jsou projektovány na rychlost 130 kilometrů v hodině. Také by prý bylo nutné prodloužit připojovací pruhy.

„Existují rizika na zvýšení nejvyšší povolené rychlosti na dálnici ze 130 km na 150 km. Podle našeho odborného stanoviska směrové a výškové vedení dálnice a s tím spojené rozhledové poměry jsou podle státních norem projektování silnic a dálnic navrhovány na dovolenou rychlost 130 km. Při zvýšené dovolené rychlosti nad 130 km nebudou splněny rozhledy pro zastavení na velké části dálniční sítě, vozidla se budou pohybovat větší rychlostí než na kterou je zajištěn rozhled pro bezpečné zastavení," zdůraznil v dolní komoře Ťok.

Správně je to: Mimo dopravní obsluhu!

Poslanci také schválili tak trochu kuriózní návrh Daniela Korteho (TOP 09/STAN). Korte totiž žádal upravit text na některých tabulkách, kde je třeba naspáno: Mimo dopravní obsluhy. Podle něj je to ale gramaticky správně: Mimo dopravní obsluhu.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Počítá se zrušením kategorie rychlostní silnice

Návrh takzvaného vymezení kategorií a tříd dálnic a silnic počítá se zrušením kategorie rychlostní silnice, které laická veřejnost zaměňuje za dálnici a které se nově stanou dálnicemi druhé třídy. Už nyní je na nich maximální povolená rychlost 130 km/h, takže reálný dopad pro řidiče to mít nebude.

Předloha má také pomoci zlepšit ochranu silnic a usnadnit obcím nakládání s odtaženými vozidly, ke kterým se majitelé nehlásí. Nově by obce mohly prodávat odtažená vozidla, o která se v šestiměsíční lhůtě po oznámení o odtahu jejich majitelé nepřihlásí.

Novela také ze zákona vypouští možnost zavést elektronické dálniční známky místo dosavadních papírových, které se tak budou moci používat i po 1. lednu příštího roku. Vláda uvádí mimo jiné, že to ušetří peníze za zavedení elektronického systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…