Poslanci navrhli úpravy v rozdělování peněz na sociální služby

17.09.2014 20:49

Před schvalováním je ve sněmovně vládní předloha, jež by měla krajům stanovit přesně podíl z objemu peněz, které stát poskytne na sociální služby. V dnešním druhém čtení poslanci opět podali návrhy, které by vedly k dalšímu odkladu převodu financování sociálních služeb ze státu na kraje, nebo k jinému způsobu rozdělování peněz regionům. Sněmovní sociální výbor už dřív změny nepodpořil. O konečné podobě normy by poslanci měli rozhodovat příští týden.

Poslanci navrhli úpravy v rozdělování peněz na sociální služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Na kraje přejde financování sociálních služeb podle platného zákona od ledna. Zejména pravicová opozice tvrdí, že převod není připraven. Poslanec ODS Adolf Beznoska navrhl jednoletý odklad, Jitka Chalánková z TOP 09 dvouletý. Její stranická kolegyně Gabriela Pecková zase chce, aby kraje dostávaly peníze podle počtu obyvatel, což prosazuje hlavní město Praha.

Nejvíce peněz na sociální služby bude stát podle návrhu posílat do Moravskoslezského kraje

Podle jiného pozměňovacího návrhu, jenž podal Vladislav Vilímec (ODS), by stát při rozdělování peněz zohledňoval nejen počet obyvatel, ale například i střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, počet a objem vyplácených příspěvků a počtu poskytovatelů. Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) zase prosazuje, aby podíly krajů nestanovil zákon, ale vyhláška. Oba navíc žádají, aby o přidělování dotací poskytovatelům nerozhodovali krajští radní, ale zastupitelé.

Nejvíce peněz na sociální služby bude stát podle návrhu posílat do Moravskoslezského kraje, a to 11,99 procenta. Na opačném konci pomyslného žebříčku má být Karlovarský kraj s podílem 3,4 procenta. Poměry stanovila podle ministryně Michaely Marksové (ČSSD) sociální komise Asociace krajů, nikoli Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Dotace do sociálních služeb v posledních letech klesaly

Nyní dává peníze poskytovatelům péče o postižené, seniory a další potřebné lidi ministerstvo na doporučení krajů. Kraje měly začít finance samy přidělovat už od roku 2012. Změna se ale odložila celkově o tři roky.

Dotace do sociálních služeb v posledních letech klesaly. Ministerstvo poukazovalo na to, že na financování se podílejí obce i kraje a služby by si měli platit i klienti z příspěvku na péči.

Do hry se na Kaňkovského návrh opět dostal požadavek rady postižených, aby nejvyšší příspěvek na péči 12.000 korun měsíčně dostávali i lidé, kteří sice komunikují a orientují se, ale jinak jsou plně odkázáni na pomoc okolí. Nyní na tuto částku nedosáhnou.

Vládní norma obnovuje bezplatné poskytování pečovatelské služby pozůstalým manželkám a manželům po účastnících odboje starších 70 let. To bylo zrušeno od letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…