Poslanci navrhují zpřísnění podmínek pro umělé oplodnění

19.06.2012 13:44

Poslanci navrhli zpřísnit podmínky pro umělé oplodnění prostřednictvím anonymního dárcovství zárodečných buněk. Novelou chtějí zabránit tomu, aby mezi původci buněk byl příbuzenský vztah, což současná úprava připouští. Předloha by také umožnila takto počatým dětem zjistit, kdo je jejich biologický rodič. Informuje ČTK.

Poslanci navrhují zpřísnění podmínek pro umělé oplodnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Novela, kterou do sněmovny podali Marek Benda, Jaroslav Plachý (oba ODS) a Jitka Chalánková (TOP 09) by také stanovila, že anonymní dárce by mohl poskytnout zárodečné buňky jen jednomu zařízení. Buňky by mohlo využít k vytvoření nejvýše osmi lidských embryí.

Umělé oplodnění nepůjde, pokud budou dárci příbuzní

Umělé oplodnění by nebylo ze zákona možné provést, "jestliže mezi ženou nebo mužem a anonymním dárcem anebo mezi anonymními dárci navzájem je příbuzenský vztah vylučující podle jiného právního předpisu uzavření manželství". Předkladatelé poukazují na to, že nyní může být dítě počato ze zárodečných buněk dvou lidí, kteří jsou příbuzní v přímé linii.

Údaje o biologickém rodiči by se podle novely zapisovaly do dodatku knihy narozených. K informacím by mělo přístup pouze dítě, ale jen v případě, že dosáhlo zletilosti nebo jako nezletilé požádalo soud o souhlas s uzavřením manželství.

Předloha také rozšiřuje pravidlo zákazu manželství mezi právně příbuznými lidmi. Sňatek by nemohli uzavřít ani lidé, kteří jsou biologicky svými předky a potomky nebo sourozenci.

Novelu nyní musí posoudit vláda. Rozhodne o ní parlament.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…