Poslanci plánují mimořádnou schůzi kvůli Čapímu hnízdu

14.03.2016 12:05

Mimořádnou schůzi Sněmovny k případu Čapího hnízda by měla místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO) svolat z podnětu opozičních TOP 09 a ODS na středu 23. března. Poslanci by se k ní měli sejít v 15:30, vyplývá z informací ČTK ze Sněmovny. V případu, v němž figuruje ministr financí Andrej Babiš (ANO), existuje podezření na neoprávněné čerpání evropských dotací. Babiš se proti tomu ohrazuje.

Poslanci plánují mimořádnou schůzi kvůli Čapímu hnízdu
Foto: ReproFoto: FTV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie

Vysvětlení kauzy žádají po ministru financí vedle pravicové opozice také koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL. Kauza kolem farmy nedávno znovu ožila, když se ukázalo, že úřady v minulosti za chybu při čerpání dotací při její stavbě udělily několikamilionovou pokutu. Babiš dříve tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly.

Část opozice ale poukazuje na možný dotační v souvislosti s postupem, jaký projekt zhruba padesátimilionovou dotaci získal. Firma Farma Čapí hnízdo totiž patřila do roku 2007 nebo 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby farma jako malá společnost na evropskou dotaci dosáhla. Tu by firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, v nichž musela dodržovat dotační podmínku, se firma vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Babiš kauzu považuje za politickou kampaň proti němu.

Návrh na svolání mimořádné schůze čeká už jen na podpis Jermanové, která nyní zastupuje předsedu Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Hamáček je v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…