Poslanci před volbami slibovali zákon proti korupci, teď maří jeho přijetí. Lobbisté úřadují, píší v novinách

14.06.2014 8:34

Přesně 165 poslanců se loni zavázalo, že se zasadí o rychlé přijetí devíti protikorupčních zákonů navržených iniciativou Rekonstrukce státu. Jenže, jak píše MF Dnes, zapracovali lobbisté a například registr smluv byl poslanci vrácen vládě.

Poslanci před volbami slibovali zákon proti korupci, teď maří jeho přijetí. Lobbisté úřadují, píší v novinách
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Poslanec za TOP 09 Jan Farský se hned po volbách ujal jednoho z protikorupčních zákonů. K tomu, co se dnes v Poslanecké sněmovně děje, uvedl: „Je to absurdní divadlo.“

Deník MF Dnes píše, že vzhledem k 165 podpisům pod návrhy iniciativy Rekonstrukce státu to vypadalo, že zákon o registru smluv projde hladce. Ale opak je pravdou. Registr smluv by zajistil, že všechny smlouvy navázané na veřejné peníze by musely viset na internetu.

Jenže podle zjištění MF Dnes se do celé věci vložili lobbisté a začali tlačit, až se vše zadrhlo. Zákon projednávaly hned čtyři výbory a jen jeden ho prý nechal být. Ve druhém k němu poslanci přilepili sedm pozměňovacích návrhů, které ho oslabují, a v dalších dvou výborech ho prý hned navrhli poslat zpět vládě.

Zákon zarazili i jeho předkladatelé

„Absurdní ale je, že tento zákon ve výboru zarazili poslanci, kteří jsou pod ním se mnou podepsáni jako předkladatelé,“ uvedl Farský.

Zákon prý vadí firmám, jako je ČEZ či Budvar, a také části starostů, kteří se obávají, že obce zahltí administrativou. Poslanci, kteří se odklonili od své původní podpory záměrů, argumentují většinou tím, že zákony jsou nedotažené či málo kvalitní.

Co bude s oním konkrétním zákonem o registru smluv, neví ani Jan Farský. „Tím, že to poslali vládě k dopracování, to odňali z mé předkladatelské pravomoci, protože já úkolovat vládu nemohu. Oslovil jsem však premiéra a jsem připraven na doplnění zákona spolupracovat,“ říká Farský.

MF dnes ale upozorňuje, že tento zákon není jediný ze zmíněných devíti, který poslanci před volbami slíbili schválit, a teď se jim do toho nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…