Poslanci projednají fiskální pakt a platby do zdravotnictví

06.05.2014 6:35

Poslanci by dnes měli projednávat přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie, který zemi zavazuje přijmout pravidla pro rozpočtovou kázeň. Na programu je také vládní novela, která zvyšuje platby za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám. Sněmovna by mohla začít projednávat i předlohu, která mění systém odměňování vojáků.

Poslanci projednají fiskální pakt a platby do zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příchod premiéra Bohuslava Sobotky na jednání sněmovny

Smlouvu o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii budou muset ratifikovat obě parlamentní komory ústavní většinou. Hlavními opatřeními paktu by se Česko řídilo až po přijetí eura, což v nynějším volebním období není reálné.

Fiskální pakt požaduje, aby státy, které se k němu rozhodnou připojit, do jednoho roku od vstupu platnosti této smlouvy přijaly právní předpis, který zajistí, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP. Země, jejichž dluh převyšuje 60 procent HDP, pak musí snižovat jeho výši minimálně o pět procent z převisu ročně.

Navýšení plateb se plánuje od července

Zvýšení plateb státu zdravotním pojišťovnám za důchodce, děti nebo nezaměstnané ze 787 na 845 korun měsíčně by mělo nemocnicím vynahradit zrušený stokorunový poplatek za den hospitalizace. Navýšení plateb se plánuje od července, letos má přinést zdravotnictví 2,1 miliardy korun. Kabinet chce, aby sněmovna schválila normu zrychleně už v úvodním čtení. Opozice to ale může zablokovat.

Zasednou i některé výbory. Bezpečnostní výbor se bude opět zabývat situací ve Vězeňské službě po odvolání Petra Dohnala z funkce ředitele, kterého nahradil Pavel Ondrášek. Zemědělský výbor se vrátí k projednávání pravomocí v kontrolách stravovacích zařízení. Večer by měla zasednout komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, jež má probrat případ jeho údajného zneužití někdejší ředitelkou kabinetu expremiéra Petra Nečase Janou Nečasovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…