Poslanci projednají úpravy v důchodech

12.04.2016 6:29

Poslanci by dnes mohli dál projednávat předlohu o hornických důchodech a novelu, jež dá vládě pravomoc zvyšovat penze nad zákonný rámec. Rozhodnout by měli o konečné podobě normy, která má usnadnit poskytování příspěvku na zvláštní pomůcku dětem se zdravotním postižením. Rodiče by nepotřebovali soudní souhlas.

Poslanci projednají úpravy v důchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Schůze Sněmovny začne odpoledne a podle plánů potrvá tři týdny. Dnes by se poslanci měli věnovat podle navrhovaného programu zejména předlohám ve druhém čtení, v němž mohou podávat pozměňovací návrhy.

Předloha o hornických penzích předpokládá, že horníci z hlubinných dolů by mohli odcházet do starobního důchodu o pět let dříve než ostatní pracovníci. Nová pravidla by měla platit od října. Pokud je zákonodárci schválí a podepíše prezident horníci by mohli odcházet do penze zhruba v 58 letech. Další důchodová novela by vládě dala možnost zvýšit důchody až o 1,7 procenta, pokud by byl jejich růst podle zákonných pravidel velmi nízký.

Do normy o usnadnění poskytování dotace na zvláštní pomůcku zdravotně postiženým dětem navrhli senátoři doplnit stejná pravidla taky pro postižené lidi s omezenou svéprávností. Ani jejich opatrovníci by nepotřebovali soudní souhlas. Poslanci rozhodnou, k jakou verzi novely pošlou k podpisu prezidentovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…