Poslanci projednávají zdanění hazardu. Chybí jich ale více než čtvrtina

05.11.2015 15:11

Sněmovna by dnes měla na mimořádné schůzi poslat do závěrečného schvalování loterijní novelu, která od příštího roku zvýší zdanění hazardu. Jenže jak se hned na začátku schůze, která odstartovala ve 14. hodin, ukázalo, ve sněmovně více než čtvrtina poslanců chybí. Většina se omluvila z pracovních důvodů anebo z důvodů zahraniční cesty. Mnoho omluvenek ale z jejich řad bylo i kvůli osobním důvodům. Dokonce i většina ministrů nebude na dnešní schůzi přítomna.

Poslanci projednávají zdanění hazardu. Chybí jich ale více než čtvrtina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Omluvenky pro pracovní důvody nebo zahraniční cestu zasáhly velkou měrou vládní lavici

Vládní loterijní novela předpokládá sazby odvodů z hazardu 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit z 55 na 80 korun denní poplatek za každý hrací automat.

Když se norma projednávala v dolní komoře minulý týden, mnoho poslanců se ohrazovalo zejména proti nepřítomnosti ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten byl tehdy s dětmi na dovolené v Dubaji. Přitom to bylo hnutí ANO, které o mimořádné jednání sněmovny požádalo.

„Jestli tam pan ministr nebude a současně trval na svolání mimořádné schůze pro své body, které neuměl předložit včas – tak to si dělá legraci z koho, z nás ze všech?“ poznamenal ještě před započetím schůze minulý týden místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Později si ale i další představitelé několika parlamentních stran stěžovali na Babišovu absenci a kritizovali kvůli tomu vládu. „Není důvod, abychom projednávání tohoto návrhu oddalovali,“ uvedl ale na to premiér Bohuslav Sobotka.

Dnes Babiš ve sněmovně sedí, ale sekunduje mu pouze vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ostatní ministři se totiž omluvili z jednání buď kvůli pracovním povinnostem, anebo z důvodů zahraniční cesty. Dokonce téměř šedesátka poslanců se pro dnešek omluvila. Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip dnes četl jejich omluvenky několik minut.

TOP 09 i ODS asi řeknou ano...

Pravicová opozice již dala na vědomí, že předlohu – i když s výhradami – podpoří. Předloha přitom v podstatě kopíruje jednu z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana Volného (ANO), jejíž projednání zablokoval ve sněmovně před měsícem obstrukcemi Miroslav Kalousek. Koalice se na to dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží v dolní komoře vládní normu.

Ve sněmovně už leží soubor zcela nových vládních návrhů o regulaci a zdanění hazardu, které mají být účinné od přespříštího roku. Předpokládají tři daňové sazby – 25, 30 a 35 procent.

„To, co pan ministr dělá, je možná ve prospěch trochu většího výběru daní a v zásadě jde o podporu nelegálního hazardu,“ popsal výtky k vládní normě již dříve Miroslav Kalousek.

Před vyšším zdaněním hazardu poslance na výboru podle mediálních zdrojů varoval dokonce ředitel Asociace provozovatelů kurzového sázení Marek Herman.

Každá druhá je nelegální!

„Dneska je každá druhá sázka v České republice nelegální. To znamená, že nelegální trh je stejně velký jako legální. A firmy, které působí podle zákona, platí daně, jež se jim zvyšují, a firmy, které jsou nelegální, mají prodloužené daňové prázdniny,“ naznačil při tom Herman.

Ministr financí Babiš ale argumenty opozice i loterijních společností rázně odmítá.

„Celkově s hazardem tady předcházející politické garnitury nedělaly vůbec nic. Hazard 22 let neplatil daně. Začal je vlastně platit v roce 2012, kdy došlo k bankrotu Sazky. A mně ty debaty přijdou absurdní,“ poznamenal Babiš.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…