Poslanci řecké SYRIZY navrhují návrat k vlastní měně

10.07.2015 19:44

V řecké vládní straně SYRIZA vypukla vzpoura. Pět jejích poslanců a další činitelé, náležející k nejlevicovější frakci formace, totiž vyzvali k návratu k drachmě, pokud nebude možná dohoda s mezinárodními věřitelskými institucemi bez úsporných opatření v Řecku.

Poslanci řecké SYRIZY navrhují návrat k vlastní měně
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Zpochybnili tím tak nejnovější návrh vlády premiéra Alexise Tsiprase, který předpokládá výrazná úsporná opatření výměnou za novou mezinárodní finanční pomoc. Podle zástupců "levicové platformy", které cituje řecký deník Ta Nea, "vláda musí sdělit institucím a řeckému lidu i na poslední chvíli, že pokud nebude přijat pozitivní kompromis, je připravena následovat alternativní pokrokovou cestu, která zpochybní členství země v eurozóně a přeruší splácení dluhu".

Pod pojmem "pozitivní kompromis" si odpůrci navrhované dohody ve vydaném prohlášení představují, že by program zahraniční pomoci měl zarazit úsporná opatření, poskytnout dostatečnou finanční likviditu řeckému hospodářství a zajistit výrazné úlevy ve splácení řeckého dluhu.

Tsipras se dnes sešel v parlamentu s poslaneckým klubem SYRIZY, ve kterém zdůraznil, že úkolem vlády není dostat zemi z eurozóny, ale ani způsobit hospodářský kolaps země. Podle něj Řecko stojí před bankrotem a bez zahraniční pomoci se v žádném případě neobejde.

Premiér také požadoval, aby ve večerním hlasování v parlamentu, který má schvalovat navrhovanou dohodu s věřiteli i s možnými připomínkami protistrany, zachoval stranický klub jednotný hlas. "Buď budeme pokračovat všichni dohromady, nebo všichni dohromady odejdeme," prohlásil Tsipras.

Rozpaky zatím nejsou tolik vidět

Poslanecký klub SYRIZY ale poté nehlasoval o podpoře dokumentu a jeho vnitřní rozpory se tak navenek neprojevily.

Při čtvrtečním hlasování v řecké vládě o podpoře návrhu se odmítli pod schvalovací dokument podepsat vůdce levicového křídla SYRIZY a ministr pro energetiku Panajotis Lafazanis, který ale neprozradil, jak chce v parlamentu hlasovat. Ve vládě svůj podpis nepřipojil ani ministr obrany Panos Kammenos, vůdce koaličních Nezávislých Řeků, kteří SYRIZE umožňují vládnout s nadpoloviční většinou v parlamentu.

Jestliže bude vládní většina pro večerní hlasování ohrožená, může se Tsipras podle všeho opřít o pomoc tří proevropských opozičních stran, které jeho snahu o udržení v eurozóně takřka za každou cenu podpořily. I v jejich řadách nikdo ale netají rozladění nad Tsiprasovou "politickou akrobacií", když je premiér v podstatě připraven přijmout prakticky tytéž nebo ještě horší podmínky než ty, které před několika dny nechal odmítnout řeckými voliči v referendu.

Bývalý ministr financí a nynější poslanec socialistů Evangelos Venizelos vyjádřil rozhořčení nad výsledky pětiměsíčního vládnutí SYRIZY, které podle něj podstatně zhoršilo ekonomické podmínky země a dostalo ji do stádia, kdy bude nucena další tři roky trpět výraznými ekonomickými restrikcemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …