Poslanci rozhodnou o předlohách vrácených Senátem, například o DPH

22.12.2014 6:05

Poslanci dnes rozhodnou o dvojici předloh, které jim vrátil Senát. V novele zákona o DPH proti daňovým únikům senátoři mimo jiné navrhli roční odklad zavedení daně 21 procent na prodej stavebních pozemků. Z normy, která některým pacientům prodlouží hrazené lázeňské pobyty, chce horní komora vyškrtnout povinné zveřejňování individuálních smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními.

Poslanci rozhodnou o předlohách vrácených Senátem, například o DPH
Foto: Lázně Slatinice
Popisek: Lázně Slatinice

Ustanovení prosadil do zákona o veřejném zdravotním pojištění lidovec Ludvík Hovorka, přineslo by podle něho zprůhlednění systému. Nezveřejněná smlouva by podle jeho návrhu nebyla účinná. Senátoři ale tvrdí, že jsou tato ustanovení nepřipraveným přílepkem.

Novelu o DPH odešle Sněmovna k podpisu prezidentovi Milošovi Zemanovi zřejmě v senátní verzi. Rozlišuje taky lhůty pro firmy a živnostníky při podávání kontrolních výkazů o DPH. Tyto elektronické formuláře s údaji z daňových dokladů by měli plátci DPH z řad firem posílat finančním úřadům posílat od přespříštího roku vždy do 25. dne následujícího měsíce, fyzické osoby pak čtvrtletně.

Vládní předloha ponechává limit pro povinnou registraci k DPH na současném milionu korun, jinak by se od ledna snížila na 750.000 korun. Novinkou je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. Novela má také do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …