Poslanci rozhodnou o vydání Novotného a Borky k trestnímu stíhání

05.06.2017 6:01

Sněmovna by mohla příští týden schvalovat zákaz takzvaných kožešinových farem, návrh nového památkového zákona a rozšíření kontroly zpravodajských služeb. Dolní komora by měla také rozhodnout o tom, zda vydá Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM) k trestnímu stíhání. Policie je chce obvinit v kauze machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad, píše ČTK.

Poslanci rozhodnou o vydání Novotného a Borky k trestnímu stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Před schvalováním jsou ve sněmovně rovněž změny v poskytování dávek postiženým lidem na takzvané zvláštní pomůcky, zjednodušení procesu posuzování vlivu plánovaných staveb na životní prostředí a zvýšení pravomocí inspektorů České obchodní inspekce. Dále by poslanci mohli hlasovat o uzákonění vyšších odvodů státu do zdravotnictví za děti, důchodce nebo nezaměstnané a o novém přerozdělování daňových výnosů, v němž by si polepšily obce na úkor státu.

Policejní žádost o vydání Novotného a Borky ke stíhání bude ještě posuzovat mandátový a imunitní výbor. Dá plénu doporučení, jak by mělo rozhodnout. Poslanci jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

Bývalý hejtman Karlovarského kraje Novotný označil svůj případ za vykonstruovaný a účelový. Stejně jako Borka ale nebude sněmovně sdělovat, zda by ho měla vydat, nebo ne. Oba poslanci nechají rozhodnutí na plénu.

Chov zvířat na kožešinových farmách poslanci zřejmě zakážou. Farmy by musely skončit do několika let, chovatelé by dostali od státu odškodnění. Novela by měla zakázat chov a usmrcování zvířat výhradně nebo především za účelem získání kožešin. Týkala by se tedy norků a lišek, nikoli například králíků nebo nutrií.

Novela o zpravodajských službách předpokládá, že pod sněmovní kontrolu budou spadat všechny tajné služby, tedy i civilní rozvědka. Na činnost zpravodajců bude navíc dohlížet pětičlenný nezávislý orgán.

Návrh památkového zákona umožní podle ministerstva kultury zefektivnit péči o památkový fond. Předloha například přesněji vymezuje a zdůrazňuje veřejný zájem na ochraně památek. Norma ale bude čelit snaze části poslanců o zamítnutí pro byrokratičnost a nepřehlednost. Další poslanci k předloze přichystali desítky úprav.

Příští týden nynější řádná sněmovní schůze skončí. Na další se poslanci sejdou koncem června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…