Poslanci schválili dohodu s USA o boji s daňovými úniky

11.12.2014 13:17

Sněmovna schválila mezistátní dohodu mezi ČR a USA o společném postupu proti daňovým únikům, která souvisí s americkým zákonem FATCA. Na základě této dohody si budou daňové správy vyměňovat údaje o některých finančních účtech občanů obou států žijících v zahraničí. Senát už dohodu schválil ve středu, parlament už také schválil nutné související změny českých zákonů.

Poslanci schválili dohodu s USA o boji s daňovými úniky
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Dohoda reaguje na zákon FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), který USA již dříve přijaly. Zahraničním finančním institucím, hlavně bankám, které nebudou plnit požadavky tohoto zákona, bude hrozit srážka 30 procent z každé platby, kterou z USA dostanou. Ministr financí Andrej Babiš již dříve uvedl, že může jít například o úroky, dividendy, ale i mzdy, výplaty nebo nájemné. Vláda v materiálu uvádí, že jakákoli jiná varianta než sjednání dohody by pro českou stranu byla nevýhodná.

Nový zákon vyžaduje, aby zahraniční finanční instituce povinně informovaly amerického správce daně Internal Revenue Service (IRS), zda u nich mají američtí občané účet s vyšším zůstatkem než 50.000 dolarů (asi 952.000 Kč). Nový zákon byl přijat právě po skandálu s nepřiznanými penězi ve švýcarských bankách.

Sněmovna i Senát už také schválily příslušnou změnu zákonů, která požadavky dohody a zákona FATCA promítá do českého práva. Jde o to, že bez novelizace českých zákonů by se tuzemské banky dostávaly do konfliktu například s ochranou bankovního tajemství nebo ochranou osobních údajů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…