Poslanci schválili novelu zákona o zadávání zakázek

12.12.2014 12:58

Poslanci 123 hlasy prohlasovali v pátek novelu týkající se zadávání zakázek. Má mimo jiné usnadnit hodnocení tendrů podle více kritérií a nesoustředit se pouze na nabízenou cenu.

Poslanci schválili novelu zákona o zadávání zakázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka byl ve sněmovně "grilován" opozicí. Té se nelíbil navrhovaný rozpočet Úřadu vlády

Výbory k normě navrhly, aby se cena zakázky dosažená v soutěži mohla zvýšit takzvanými vícepracemi až o polovinu místo nynější pětiny. Poslanci ovšem tyto návrhy odmítli. Odmítli také, aby se zakázky na právní služby zadávaly bez soutěže.

Neprošel ani návrh hospodářského výboru, aby se nemusely vypisovat zakázky na právní služby. Podle ministryně por místní rozvoj Karly Šlechtové bude právní služby řešit nový zákon.


   
Poslanci neschválili ani další návrh hospodářského výboru na rozšíření tzv. in-house výjimky. Ten by podle Šlechtové umožnil, aby jedno ministerstvo mohlo zadávat zakázky přes podřízené organizace jiného ministerstva. S tímto rozšířením nesouhlasila a upozorňovala, že by nebylo možné zakázky kontrolovat a navíc to není v souladu s evropskou směrnicí.
   
Poslanci naopak souhlasili s tím, aby v případě elektronických aukcí posuzovala hodnotící aukce nabídkové ceny i po jejím ukončení, například, zda není nepřiměřeně nízká.

Rozšiřuje i dílčí hodnoticí kritéria

Ministerstvo pro místní rozvoj chce rozšířením hodnotících kritérií u veřejných zakázek potlačit tu praxi, kdy se zadává zakázka nejnižší nabídce bez vyhodnocení ostatních kritérií. Novela také rozšiřuje dílčí hodnoticí kritéria použitelná k výběru ekonomicky nejvýhodnější nabídky. Zadavatel bude moci jako jedno z dílčích hodnotících kritérií využít hodnocení organizace, kvalifikace a zkušeností pracovníků podílejících se na plnění veřejné zakázky. Novela ruší i povinnost zrušit zadávací řízení v případě jediné nabídky.

Změna zákona má i urychlit případná řízení u antimonopolního úřadu. Stanoví například, že pokud chce někdo zpochybnit zakázku u antimonopolního úřadu, bude muset skládat kauci až deset milionů korun. Dosud byla horní hranice dva miliony korun.

Poslanci také rozhodli, že účinnost této novely nastane jejím vyhlášením místo původně navrhovaného 1. ledna příštího roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…